Jaa:Jätä yhteystietosi, niin kuulet lisää.
 

Sähköpostiosoitteesi:
 
LÄHETÄ EI KIITOS

 

07.08.2018

Yhteen hiileen - hullut ideat – oppimisen ilo – teot ratkaisevat

Kirjoittanut Seija Mäenpää

 

Noin puoli vuotta sitten havahduimme Siikalatvalla siihen, että meidän lukio taitaa hiljalleen hiipua, jos asialle ei tehdä mitään. Syksyllä 2017 aloittavia oppilaita oli enää alle kymmenen. Oli nopeasti tehtävä ratkaisuja, jotta vuoden vaihteen lukion hakuprosessiin saataisiin hakijoita. Ratkaisuja tehtiin nopeammin kuin päätöksiä, luvattiin lukiolaisille kirjoja, läppärit ja ajokortti. Samalla päätettiin, että lukio viedään nykyaikaisempiin tiloihin.

Positiivinen mediakohu

Asia saikin melkoisesti julkisuutta ja myös hakijoita Siikalatvan lukioon. Somessa asia lähti laajalti leviämään ja media kiinnostui asiasta. Muun muassa Talouselämä, Kauppalehti, Kuntalehti ja Kaleva intoutuivat uutisoimaan Siikalatvan lukion keinoista houkutella opiskelijoita. Oli hienoa nähdä, kuinka Siikalatvan kuntalaiset ottivat asian positiivisesti vastaan - somessa ”pöhinä” oli positiivista. Voi todeta, että Siikalatvan päättäjät osaavat tehdä nopeita päätöksiä. Tästä lähtikin kehittämisideoiden vyöry, jossa tietenkin keihäänkärkenä Siikalatvalla on ollut lukion kehittäminen. Tästä on jatkettu edelleen yläkoulujen kehittämiseen ihan uudesta näkökulmasta – ei rakennuslähtöisesti vaan kehitellään ihan uudenlaisia toimintamalleja. 

Palvelumuotoilua ja sparrausta

Heti vuoden vaihteessa käynnistettiin yhteistyö Kuntekon kanssa, josta saimmekin sparrausta asioiden kehittämiseksi eteenpäin. Sparraukseen osallistui kunnan työntekijöitä, vanhempia, päättäjiä sekä lukion oppilaita. Keväällä pääsimme myös Kuntaliiton Uskalla kokeilla -verkostoon mukaan, jossa lukioasiaa jalostettiin palvelumuotoiluprosessin mukaisesti eteenpäin. 

Eikä kehittäminen tähän vielä jäänyt. Keväällä käynnistettiin Siikalatvalla vielä palvelujen kehittämisen (palvelumuotoilu) ammattitutkintohanke, johon osallistuu n. 15 tutkinnon suorittajaa. Kehittämiskohteita ovat mm. ikäihmisten palvelut, työllisyyden parantaminen, kunnan yhtiöiden johtamisjärjestelmän kehittäminen ja sisäisten palveluprosessien kehittäminen. 

Yhdessä enemmän

Yksin näitä asioita ei saada aikaiseksi vaan kaiken tämän ympärille on tullut innostava ja korkeatasoinen kehittämisverkosto; Kuntaliitto, Kunteko ja aktiiviset, kehittämiseen positiivisesti suhtautuvat ihmiset ja lähialueen kunnat sekä yliopistot laajemminkin. Kehittämisen ja ennakkoluulottoman kokeilemisen myötä lukion hakijamäärä peräti kolminkertaistui vuoden takaiseen tilanteeseen nähden ja yhdeksi kunnan arvoksi määriteltiin koulutusmyönteisyys -  se on arvo, joka näkyy myös arjessa.

 

Seija Mäenpää

hallinto- ja talousjohtaja

Siikalatvan kunta

 

 

Kommentoi

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Todista, että olet ihminen etkä robotti kirjoittamalla kuvan merkit laatikkoon ja paina Enter.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.