Jaa:
Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä

Jätä yhteystietosi, niin kuulet lisää.
 

Sähköpostiosoitteesi:
 
LÄHETÄ EI KIITOS

 

Sparraus

Kuntekon ensimmäisellä kaudella v. 2015-2017 sparrausta myönnettiin 150 päivää ja sitä hyödynsi 80 kuntaorgaanisaatiota. Osallistujat antoivat erinomaista palautetta: 4,7/5!

Sparraus on ulkopuolisen asiantuntijan johdolla tehtävää ohjausta ja konsultointia. Se on tarkoitettu kehittämistyön tueksi - kirittämään jo käynnissä olevaa prosessia tai käynnistämään sen.

Sparrauksen sisältö ja teemat

Kuntaorganisaation tarve määrittelee sparrauksen teeman. Teeman tulee liittyä tuloksellisuuden, tuottavuuden ja työelämän laadun kehittämiseen. Teema voi olla esimerkiksi

  • prosessien kehittäminen
  • työyhteisön toimivuuden lisääminen
  • yhteistyön edistäminen eri yksiköiden välillä
  • henkilöstön ja esimiesten osallistaminen ja sitouttaminen muutokseen / strategian toimeenpanoon ja jalkauttamiseen
  • toimintatapojen (asiakaslähtöinen) uudistaminen
  • toimintakulttuurin uudistaminen
  • tulevaisuuden toimintatapojen ja palveluiden kehittäminen
  • työhyvinvoinnin kehittäminen
  • yhdessä kehittämisen toimintatapa

Kuka voi hakea sparrausta ja miten sitä haetaan?

Sparrausta voi hakea kuntaorganisaatio, yksikkö tai työyhteisö. Hakemuksen jättäjän tulee olla työnantajan edustaja. Kunteko maksaa 1-2 sparrauspäivää. Poikkeustapauksissa sparrausta voidaan myöntää enemmänkin.

Sparraus myönnetään hakemuksesta. Hae sparrausta.

Onko sparrauksen myöntämiselle ehtoja?

Edellytyksenä sparrauksen myöntämiselle on, että siinä toteutuu yhteistoiminnallisuuden periaate eli sparraukseen osallistuvat johdon lisäksi myös henkilöstön edustajat. Sparrausta ei myönnetä johdon konsultointiin, strategiatyöhön, kunnanvaltuuston tai-hallituksen konsultointiin. Sparrauksen tulee aina liittyä tuloksellisuuden, tuottavuuden ja työelämän laadun kehittämiseen.

Miten asiantuntija valitaan?

Sparrausta hakenut kuntaorganisaatio voi itse valita sopivan asiantuntijan Kuntekon kilpailuttamista asiantuntijoista. Asiantuntijan voi valita ennen kuin jättää hakemuksen tai hakemuksen jättämisen jälkeen. Tutustu asiantuntijoihin

Sparrauksesta tehdään päätös

Kun sopiva asiantuntija on valittu ja alustava päivämäärä sparraukselle on sovittu, ohjelmapäällikkö tekee päätöksen sparrauksen myöntämisestä. Päätös ohjeineen toimitetaan kuntaorganisaation yhteyshenkilölle ja asiantuntijalle.

Mitä tulee tehdä ennen sparrausta? 

Ennen sparrausta asiantuntija ja kuntaorganisaatio keskustelevat sparrauksen tavoitteesta ja toteuttamisesta.  Sparrauksen aikana täsmennetään kehittämistarpeet, käydään läpi nykytila, sovitaan jatkostoimenpiteistä.

Kehittämistyön jatkaminen sparrauksen jälkeen

Kehittämistyö voi jatkua monin eri tavoin, esimerkiksi kuntaorganisaation omin voimin, sopimalla asiantuntijan kanssa jatkokonsultoinnista tai laajemmasta hankkeesta, johon voidaan hakea ulkopuolista. Jatkokonsultoinnista asiantuntijan johdolla sovitaan erikseen asiantuntijan ja kuntaorganisaation kesken. Myös Kuntekon muita palveluja voi hyödyntää jatkokehittämisessä.

 

Lisätietoa:

Ohjelmapäällikkö Anna-Mari Jaanu, puh. +358 50 572 4620
Projektisuunnittelija Taina Tervonen, puh. +358 50 521 2448

Tiedustelut: sparraus[a]kt.fi