Jaa:Jätä yhteystietosi, niin kuulet lisää.
 

Sähköpostiosoitteesi:
 
LÄHETÄ EI KIITOS

 

08.03.2019

Onko työelämän kehittäminen kunta-alalla naisten varassa?

Kirjoittanut Anna-Mari Jaanu

 

Kunta-ala on naisvaltainen. Noin 80% henkilöstöstä on naisia, mikä pitkälti selittyy naisvaltaisina aloina. Tämä näkyy myös Kuntekossa: ohjelman osallistujista naisia on hiukan alle 80%.

Nyt kansainvälisenä naistenpäivänä haluamme muistaa kunta-alan kehittämisen voimanaisia. Tiedämme että heitä on paljon, mutta huomioimme tällä kertaa heidät, jotka ovat innokkaita kehittäjiä ja kehittämistyön mahdollistajia omissa organisaatioissaan.

Kun katsoo tilastoja ja Kunteko-ohjelmassa mukana olevia sekä tehtyjä toimenpiteitä, tulee helposti mieleen kysymys, että onko kehittäminen kunta-alalla sukupuolikysymys? Saamme nimittäin Kuntekon Tekojen torille kehittämistekojen kuvauksia lähinnä pelkästään naisvaltaisilta aloilta, kuten sosiaali- ja terveysalalta sekä opetusalalta. Vaikka tarjoamme erinomaisesti subventoitua kehittämistukea kuntatyöpaikoille, on miesvaltaisemmilta teknisiltä aloilta näiden yli neljän vuoden aikana tullut ainoastaan muutama sparraushakemus. Miehiä on kyllä mukana sparrauksissa, sisäisten kehittäjien valmennuksissa ja työpajoissa, mutta se ei näy meille. Voidaankin kysyä, missä on näkyvillä kunta-alan työelämän kehittämisen käytännöt esimerkiksi teknisiltä aloilta? Miten saisimme tätä kehittämistyötä esille myös Kuntekon kautta? Entäpä miten saisimme miesvaltaisempien alojen toimijoita innostumaan Kuntekon sparraustuesta työpaikkojensa kehittämiseen?

Kunteko-ohjelma saa EU-rahoitusta, jossa yhtenä vaatimuksena on sukupuolten välisen tasa-arvon edistäminen kaikissa toimenpiteissä. Myös yhdenvertaisuutta vaaditaan. Kuntekossa yhdenvertaisuus tarkoittaa ohjelman perusperiaatetta eli sitä, että kuntatyöpaikoilla kehittämistyöhön osallistuvat johdon ja esimiesten lisäksi henkilöstö. Ikään, sukupuoleen, vähemmistöön kuulumisen, ammattinimikkeeseen tai muuhun tekijään katsomatta. Edistämme yhdenvertaisuutta ja monimuotoisuutta myös keväällä 2019 alkavalla perheystävälliset kuntatyöpaikat - työn ja muun perhe-elämän yhteensovittaminen webinaarisarjalla. Lue lisää ja tule mukaan!

 

Kirjoittaja on Kunteko2020 kunta-ja maakunta-alan kehittämisohjelman ohjelmapäällikkö Anna-Mari Jaanu.

Kommentteja

Manu Heikura

Hyvää naistenpäivää!

Hyvä nosto aiheesta - ja aiheestakin. Itselläni oli jokseenkin samanlaisia havaintoja vuonna 2017, kun teimme lean-kehittämishankkeita Kuntekossa. Sekä työpajat että seminaarit olivat varsin naisvaltaisia. Mainitsemasi kuntien tekninen puoli ei ole lähtenyt mukaan kehittämiseen siinä mittakaavassa kuin sen kuvittelisi lähtevän. En toki tehnyt syvällistä analyysia aiheesta, mutta MUTU-tuntumani aiheesta oli, että organisaatiot toimivat niin ohuella resurssilla, ettei kehittämiselle jäänyt aikaa (pyörää työnnetään vauhdikkaasti, mutta ei ole aikaa nousta satulaan polkemaan) tai ettei kehittämiselle vain yksinkertaisesti nähty tarvetta.

Kuntien omaisuus on kiinni erilaisessa infrassa. Pelkästään kuntien valtavassa kiinteistömassojen korjaamisessa, rakentamisessa ja ylläpidossa on selkeästi parannettavaa, muutoinhan lehdistö ei repostelisi homekouluilla, jne. Privaattisektorilla rakentamispuoli on (syystäkin ja onneksi) ottanut lusikkaa käteen ja lähtenyt tekemään kehittämistä toiminnassaan. Nähtäväksi jää minkälaista vaikuttavuutta hankkeet tuovat tullessaan.

Jatkossa olisi kieltämättä kiva nähdä "äijämäistä" kehittämisen intoa - vaikkei kehittämisestä mitään sukupuolien välistä kisaa pidä tehdä. Vaatii rohkeutta heittäytyä ja kyseenalaistaa nykyinen tekeminen. Mielestäni jokaisen pitäisi ottaa vastuu oman työnsä ja työyhteisönsä kehittämisestä. Se ei saa jäädä vain kehittämistittelillä olevien hommaksi tai toisen sukupuolen harteille.

Työn iloa ja hauskaa kevättä!

 

Kommentoi

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Todista, että olet ihminen etkä robotti kirjoittamalla kuvan merkit laatikkoon ja paina Enter.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.