Jaa:
Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä

Jätä yhteystietosi, niin kuulet lisää.
 

Sähköpostiosoitteesi:
 
LÄHETÄ EI KIITOS

 

12.3.2019

Kolarin toimintakeskus ja asumisyksikkö Kotikontu, Kolari

Puuttumisen polku - parempaa työkäyttäytymistä

Käytössä

Tarve ja tavoitteet

Kolarin vanhus- ja vammaispalvelujen työyhteisöissä on jo aiemmin laadittu pelisäännöt ja niiden ylläpitämiseksi myös puuttumisen polku. Osoittautui kuitenkin, että toisen työkäyttäytymiseen puuttuminen on vaikeaa ja kynnys siihen on korkea.

Ratkaisu

Kotikonnussa (kehitysvammapalvelut) on keksitty oiva keino vastuullisen vaikuttamisen helpottamiseksi tässä suhteessa: joka toiseen työvuorolistaan merkitään aina palaveri, jossa kaikki ovat mukana ja etukäteen valitut kaksi työntekijää parina valmistelevat draamaesityksen jostakin valitsemastaan pelisäännöstä, jonka suhteen tapahtuu pelisääntörikkomuksia.

Kolarin vanhus- ja vammaispalvelujen työyhteisöissä on jo aiemmin laadittu pelisäännöt ja niiden ylläpitämiseksi myös puuttumisen polku. Osoittautui kuitenkin, että toisen työkäyttäytymiseen puuttuminen on vaikeaa ja kynnys siihen on korkea. Kotikonnussa (kehitysvammapalvelut) on keksitty oiva keino vastuullisen vaikuttamisen helpottamiseksi tässä suhteessa: joka toiseen työvuorolistaan merkitään aina palaveri, jossa etukäteen valitut kaksi työntekijää parina valmistelevat draamaesityksen jostakin valitsemastaan pelisäännöstä, jonka suhteen tapahtuu pelisääntörikkomuksia.

Työpari dramatisoi ensin version, jossa ei toimita ammatillisesti oikein, vaan päinvastoin tavalla, jota työyhteisössä on saattanut esiintyä, ja tavalla, josta haluttaisiin luopua. Sen jälkeen esitetään versio, jossa tilanne on sama, eli jotakin sovittua pelisääntöä rikotaan ja toinen työntekijä puuttuu siihen oikeaoppisesti, ystävällisesti ja rakentavasti. Näin pelisääntörikkomuksia käsitellään rennossa, psykologisesti turvallisessa tilanteessa ketään syyllistämättä ja työntekijät rohkaistuvat puuttumaan tilanteisiin tuoreeltaan, ystävällisesti ja rakentavasti, ja näin vastuullisesti vaikuttaen pitämään yllä yhdessä sovittuja pelisääntöjä.

Tulokset

Idea vaikeisiin asioihin puuttumisesta draaman keinoin on otettu käyttöön Kolarin muissakin vanhus- ja kehitysvammapalveluiden työyhteisöissä. Upeaa!

Liitteet

Pelisäännöt.doc
PUUTTUMISEN POLKU.doc

Yhteyshenkilöt

Taru Vaarala
taru.vaarala@kolari.fi
vammaistyön esimies
Kolarin kunta