Jaa:



Jätä yhteystietosi, niin kuulet lisää.
 

Sähköpostiosoitteesi:
 
LÄHETÄ EI KIITOS

 

1.8.2016

Etelä-Pohjanmaan Sairaanhoitopiiri , Seinäjoki

Käyttäjälähtöisesti tehohoidon, tehovalvonnan ja sydäntutkimuksen uudet tilat

Käynnissä

Tarve ja tavoitteet

EVICURES-hanke toteutettiin vuosina 2014-2016. Se oli jatkohanke EPSHP:n HospiTool- (2006-2008) ja HospiCaseY -(2009-2011) hankkeille.

Halut ja tarpeet:
1) kehittää käyttäjälähtöistä suunnitteluprosessia ottamalla tulevien hoito- ja tutkimustilojen käyttäjät (henkilökunta, johto, potilaat ja läheiset sekä yhteistyökumppanit) mukaan suunnittelutyöhön alusta lähtien,
2) edelleenkehittää tilasuunnittelua, mallintamista ja muokkaamista virtuaaliympäristössä (CAVE),
3) hyödyntää aidosti näyttöön perustuvaa suunnittelua (evidence-based design),
4) kehittää työtapoja ja toimintamalleja,
5) säästää kustannuksia ja
6) parantaa tilojen käyttäjien hyvinvointia ja potilasturvallisuutta

Suunnittelumallin avulla suunniteltiin ja rakennetaan Seinäjoen keskussairaalaan Suomen ensimmäinen tehohoidon ja tehovalvonnan yksikkö, jossa on vain yhden hengen potilashuoneita (edelläkävijyys).

Ratkaisu

EVICURES-hankkeessa suunnittelumallin kehittämiseen osallistuivat tulevien tehohoidon, tehovalvonnan ja sydäntutkimusyksikön tilojen käyttäjät eli henkilökunta, johto, potilaat ja läheiset sekä yhteistyökumppanit (yritykset, tutkimuslaitokset, sairaanhoitopiirit ja koulut).

Hankkeessa
1) tutkittiin nykyisten toimintatilojen ympäristövaikutuksia (lämpötila, akustiikka, valaistus ym.) käyttäjien hyvinvointiin,
2) järjestettiin henkilökunnalle workshopeja, joissa reflektoitiin uuden hoitoympäristön myötä muuttuvia toimintatapoja ja -malleja,
3) toteutettiin pre-evaluaatiokyselyt henkilökunnalle sekä potilaille ja läheisille nykyisten toimintatilojen ympäristövaikutuksista,
4) suunniteltiin, muokattiin ja mallinnettiin tulevia tiloja virtuaaliympäristössä (CAVE) sekä
5) laadittiin systemaattinen kirjallisuuskatsaus näyttöön perustuvan tehohoitoympäristön suunnittelusta.

Hankkeen rahoittivat EPSHP ja Tekes. Yhteistyökumppaneita hankkeessa olivat VTT, Granlund Pohjanmaa Oy, Arkkitehtitoimisto Jääskeläinen Oy, Saint-Gobain Rakennustuotteet / Ecophon, Väinö Korpinen Oy, Firstbeat Technologies Oy, Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Laurea ammattikorkeakoulu, Chalmersin teknillinen yliopisto, Tampereen yliopisto sekä Vaasan, Kainuun, Varsinais-Suomen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirit.

Hankkeen kokonaiskustannukset olivat 242 000 €.

Tulokset

EVICURES-hankkeen myötä suunniteltiin tulevan tehohoidon, tehovalvonnan ja sydäntutkimuksen yksikön tilat käyttäjälähtöisesti. Rakentaminen on käynnistynyt kesäkuussa 2016 ja toiminta uusissa tiloissa alkaa alkuvuodesta 2018.

Virtuaaliympäristön käyttö tila- ja toiminnan suunnittelussa oli erittäin arvokasta, sillä se poistaa "mielikuvittelun". Workshopeissa on päästy yhdessä miettimään ja suunnittelemaan tulevaa muutosta yhden hengen potilashuoneisiin ja esim. sitä, mitä muutoksia se vaatii henkilökunnalta ja toimintatavoiltamme.

Yhteyshenkilöt

Kari Saarinen
kari.saarinen@epshp.fi
ylilääkäri
EPSHP

Tykätty 1 kertaa