Jaa:Jätä yhteystietosi, niin kuulet lisää.
 

Sähköpostiosoitteesi:
 
LÄHETÄ EI KIITOS

 

16.10.2015

F.E. Sillanpään lukio, Hämeenkyrö - Tavastkyro

Tieto- ja viestintäteknologian käyttö kielten opetuksessa

Käytössä

Tarve ja tavoitteet

Alkutavoitteeni oli perustaa sähköinen sivusto, jonka kautta voisin tiedottaa, jakaa avoimesti tekemiäni materiaalejani sekä motivoida oppilaita kielten opiskelussa. Halusin myös koontipaikan hyviksi havaituille käytänteille, sovelluksille sekä oppilaiden tuotoksille. Innostuin erityisesti erilaisten sähköisten pelien hyödyntämisestä kielten opetuksessa. Oppilaiden innostumisen myötä halusin jakaa ideoitani sekä tietotaitoani myös muille kieltenopettajille.

Ratkaisu

Perustin aluksi venäjän blogin: http://venajaavautsi.wordpress.com. Pian sen jälkeen loin http://lempiruotsi.wordpress.com. Toimin Kielitivoli 1 ja 2 -hankkeiden koordinaattorina ja pidin ensimmäiset koulutukseni. Sain PAOKilta 4 hengen tiimini kanssa tukirahaa Pelillisyys kieltenopetuksessa -hankkeellemme. Kokosimme peli-ideamme blogiimme http://kielipelittaa.wordpress.com. Aloin toimimaan kouluillamme myös kollegakouluttajana, jonka vuoksi perustin http://salosensalat.wikispaces.com-sivuston. Sinne olen laatinut käyttämistäni sovelluksista ohjeita. Koulutuskertojen lisääntyessä perustin Facebookiin TVT kielten opetuksessa -ryhmän, jonka kautta jaetaan materiaaleja sekä tietotaitoa. Sähköiset kurssini sekä kokeeni olen koonnut Schoology-ympäristöön.

Tulokset

Yläkoulun valinnaisvenäjän oppilasmäärä on kasvanut 233% vuodesta 2010. Myös lukiossa ryhmät ovat selvästi kasvaneet. Oppilaat pitävät oppimateriaalien monipuolisuudesta, innostuvat pelillisyydestä, parantavat selvästi tuloksiaan sähköisten materiaalien kautta sekä oppivat käyttämään erilaisia työmuotoja.

Blogini, jotka aukaisin vuonna 2011, ovat laajentuneet ja sisältävät nykyisin myös koulutusmateriaalini. Vierailuja sivuilla on jopa 500 päivässä. Ne toimivat opetuksen kotisivuina sekä muiden kieltenopettajien vinkki- ja materiaalipankkeina. TVT kielten opetuksessa -ryhmässä on tällä hetkellä 2060 jäsentä ympäri Suomea.

Oppilaiden on helpompi siirtyä sähköisiin oppikirjoihin sekä kokeisiin, sillä he ovat tottuneita käyttämään erilaisia sähköisiä sovelluksia sekä oppimisympäristöjä.

Yhteyshenkilöt

Taina Salonen
taina.salonen@hameenkyro.fi
Vautsivenäjän ja lempiruotsin opettaja
Hämeenkyrön yhteiskoulu ja F.E. Sillanpään lukio

Tykätty 11 kertaa