Jaa:
Jaa Facebookissa
Jaa Twitterissä

Jätä yhteystietosi, niin kuulet lisää.
 

Sähköpostiosoitteesi:
 
LÄHETÄ EI KIITOS

 

20.5.2020

Jyväskylän kaupunki, kaupunginsairaala, Jyväskylä

Liikennevalomalli helpottamaan hoitajien työtaakkaa

Käytössä

Tarve ja tavoitteet

Potilasjako oli yököille välillä todella haastava tehdä, vaikeaa muistaa puolen osaston potilaiden hoidontarvetta, jaot olivat välillä todella epätasaisia. Jollakin saattoi olla kolme vuodepotilasta ja toisella hoitajalla taas kolme omatoimista. Työtaakka ei jakautunut reilusti hoitajien kesken. Myös tyhjät potilaspaikat jaettiin hoitajille, tässä jollekin hoitajalle ei välttämättä työvuoron aikana tullut yhtään potilasta ja toiselle saattoi taas tulla kolme. Näin ollen jollakin saattoi olla vain kolme potilasta ja toisella kuusi.

Ratkaisu

Potilasjakokarttaan merkattiin potilaat väreittäin. Vihreä tarkoittaa omatoimista potilasta, keltainen hoitajan apua tarvitsevaa potilasta ja punainen vuodepotilasta. Myös syötettävät merkattiin kirjaimella S ja haavapotilaat kirjaimella H.

Samoin jakotauluun alettiin merkkaamaan työparit, jokaisella työntekijällä on oma työpari, joka on käsiparina raskaampien potilaiden kanssa. Samoin saapuvat potilaat tulevat järjestyksessä näille työpareille. Tyhjien paikkojen jakamisesta luovuttiin.

Liikennevalomalli kehitettiin omin voimin ja meidän tarpeisiin, kustannuksia tästä ei syntynyt.

Tulokset

Potilasjako on tasainen ja kaikilla hoitajilla on suurinpiirtein sama työmäärä työvuoron aikana. Jokaiselle on selvää, kuka on vastuussa seuraavasta tulevasta potilaasta, myös ne jakaantuvat nyt tasaisesti.

Liikennevalomallia on laajennettu kaikille osastoille, jokainen osasto pystyy oman profiilinsa alla muokkaamaan mallia itselleen sopivaksi. Malli on koettu hyvänä ja se jakaa työtaakkaa tasaisesti kaikille.

Yhteyshenkilöt

Jenna Savolainen
jenna.savolainen@jyvaskyla.fi
lähihoitaja
Jyväskylän kaupunki, kaupunginsairaala

Tykätty 6 kertaa