Jaa:Jätä yhteystietosi, niin kuulet lisää.
 

Sähköpostiosoitteesi:
 
LÄHETÄ EI KIITOS

 

15.1.2020

Hämeenkyrön kunta/Aurinkorinne, Hämeenkyrö - Tavastkyro

Ikäihmisten päiväkeskuksessa lounasruokailu toimivammaksi

Käytössä

Tarve ja tavoitteet

Lähtötilanteessa lounasruoka toimitettiin Aurinkorinteelle (ikäihmisten päiväkeskus) samalla kampuksella toimivalta terveyskeskuksen keittiöltä. Keittiöllä ruoka valmistettiin, pakattiin jakeluastioihin ja siirrettiin kärryihin, jotka Aurinkorinteen työntekijä sitten haki. Aurinkorinteellä kärry purettiin, pöydät katettiin ja ruokailun jälkeen kärry jälleen kuljettiin tyhjine jakeluastioineen keittiöllä, jossa jälleen kärryn purku, tiskaus jne. Aurinkorinteen lähihoitajat tiskasivat muut ruokailuastiat itse. Muutosidea syntyi halusta "leanata" käytäntöjä sekä Aurinkorinteen että keittiön toiminnan näkökulmasta ja tarpeesta muuttaa vanhoja käytäntöjä enemmän asiakkaiden toimintakykyä tukevaksi ja osallistavaksi toiminnaksi myös ruokailun järjestämisen osalta.

Ratkaisu

Aurinkorinteellä kehittämisessä edettiin lähtemällä ideoimaan ja tekemään yhteistyötä keittiön henkilökunnan kanssa. Sanoitettiin yhdessä ääneen tavoitteita ja pohdittiin, miten ruokailun voisi toteuttaa toisin saavuttaaksemme asetetut tavoitteet. Ideoimme, että asiakkaiden siirtyessä lounastamaan henkilökunnan ruokasaliin, moni tavoite täyttyisi mm. asiakas voi itse valita ruoka-annoksen, tuetaan luontaista liikuntaa, toimintakykyä ja osallisuutta ja turhat työvaiheet jää pois sekä keittiöllä että Aurinkorinteellä.
Asiakkaat ja esimiehet olivat henkilökunnan mukana ideoimassa ja edistämässä muutosta. Muuten muutos tehtiin omin voimin hyvässä yhteistyössä. Erillistä rahoitusta ei tarvittu.

Tulokset

Ruokakärryt ei kulje vaan ihmiset kulkee. Turhat askeleet, turhat pakkaamiset ym. jäi pois, jolloin säästyy työaikaa olennaiseen mm. asiakkaiden kanssa olemiseen. Asiakkaat voivat itse ja autettuna valita ruoka-annoksensa ja haluamansa ruokamäärän tarjoilutiskiltä. Siirtyminen Aurinkorinteeltä ruokasaliin ja takaisin mahdollisti ikäihmisille luontevaa arkiliikuntaa. Työntekijäresurssit ovat järkevämmässä käytössä kun ruokailuun liittyvät asiat hoituu työpaikkaruokailun yhteydessä. Asiakkaiden kokemus ja palaute muutoksesta on ollut myönteistä, moni on nähnyt ruokasalissa vanhoja tuttuja ja sosiaalinen vuorovaikutus on lisääntynyt. Tehty muutos on kannustanut myös muita työyhteisöjä muuttamaan asiakasruokailuun liittyviä käytäntöjä.

Yhteyshenkilöt

Sirpa Hiltunen
sirpa.hiltunen@hameenkyro.fi
kotihoidon päällikkö
Hämeenkyrön kunta

Tykätty 3 kertaa