Jaa:



Jätä yhteystietosi, niin kuulet lisää.
 

Sähköpostiosoitteesi:
 
LÄHETÄ EI KIITOS

 

20.9.2019

Ruokapalvelut, Asikkala

Ravitsemutiedon ja -taidon lisääminen kouluissa

Käytössä

Tarve ja tavoitteet

Kouluruokasuosituksissa mainitaan, että kouluissa tulisi olla ruokatoimikunta/ kouluruoka-agenttitiimi/ ruokaraati tai jokin muu kouluruokailun kehittämisryhmä. Meillä on tällaista ryhmää yritetty koota säännöllisin väliajoin, mutta siihen on ollut vaikeaa saada sitoutettua oppilaita. Ruokalistatyöryhmään on toki kutsuttu aina myös asiakasryhmiä, mutta niihinkin osallistuminen on ollut heikkoa. Uudet ravitsemus- ja kouluruokasuositukset ovat kuitenkin vielä selvästi hämärässä monella nuorella ja niiden sisäistämiseksi tulisi etisä uusi keinoja.

Maaliskuussa 2019 ilmoitin koulujen rehtoreille, että Makuraadit aloittavat tänä keväänä ja sinne tulisi järjestää osaanotto mielellään kaikilta vuositasoilta. Tähän viestiin sainkin hyvin vastauksia ja ensimmäiset makuraadit käynnistyivät heti huhtikuussa.

Ratkaisu

Suunnitelin makuraadit siten, että niissä on maistelun ja vaikuttamisen lisäksi aina myös opastava/tiedottava osio. Kevään 2019 aiheena alakoululaisilla on

• kasviksia pitäisi syödä enemmän – kouluruokasuositukset osana
kouluruokaa
- mistä kasviksista ja juureksista minä pidän?
- maistellaan yleisimpiä salaatti komponentteja ja puhutaan niiden
mausta ja rakenteesta. Mikä niissä on hyvää ja mikä ei.
- maistellaan kolmea eri salaatinkastiketta, mistä minä pidän.
• ruokailijan kymmenen kultaista sääntöä/ ruokailijan taidot –käydään
nopeasti läpi ja annetaan luokkiin keskusteltaviksi ja jaettavaksi
• Neuvokasperhe materiaalit luokkiin jaettavaksi,
- arkiruoka/ juhlaruoka
- Nam! – ruokapäiväkirjansivu
- 5 kourallista päivässä

Yläkoulujen kevään makuraadissa aiheena on:
• kasviksia pitäisi syödä enemmän – kouluruokasuositukset osana
kouluruokaa
- jos syksyllä tehdään kokeilu komponenttisalaattiin siirtymisestä, niin
mitä meidän tulisi huomioida jotta kokeilu olisi onnistunut? Mitä
komponentteja tulisi olla? Miten komponentit tulisi olla esillä jotei
hidasta ottamista ja, että menekki tasaista?
- maistellaan eri salaatinkastikkeita, mistä minä pidän. Valitaan kolme
kastiketta koulun syksyn kiertoon.

Syksyn makuraatien suunnittelu on käynnissä ja aiheena tulee olemaan kuidun tarve nuoren ruokavaliossa, liiallisen suolan käytön haitat sekä sopimusleipien makuraati.

Tulokset

Makuraati on ollut nuorille mielekäs ja helppo tapa tutustua kouluruokasäädöksiin sekä päästä konkreettisesti vaikuttamaan siihen mitä koulussa syödään. Makuraadeista tieto on myös jalkautunut hyvin luokkatasolle (yhteisiä tehtäviä) sekä koteihin joissa saaduista diplomeista on keskusteltu.

Syksyn makuraatien suunnittelu on käynnissä ja aiheena tulee olemaan kuidun tarve nuoren ruokavaliossa, liiallisen suolan käytön haitat sekä sopimusleipien makuraati.

Yhteyshenkilöt

Minna Pettinen
minna.pettinen@asikkala.fi
tukipalvelupäällikkö
Asikkalan kunta tukipavelut

Tykätty 1 kertaa