Jaa:Jätä yhteystietosi, niin kuulet lisää.
 

Sähköpostiosoitteesi:
 
LÄHETÄ EI KIITOS

 

05.02.2018

Sitä saa mitä tilaa

Kirjoittanut Nina Holopainen

 

Joululomalta töihin palatessani postilokerossani odotti nimetön kirje, joka alkoi: ”Voisiko henkilöstöhallinto ottaa tarkkailuun kellokortin leimaustavat ruokatuntien vietossa tai ainakin muistuttaa henkilöstöä oikeasta leimaustavasta?” Mielensä pahoittanut työntekijä epäili työtovereiden käyttävän työaikaa lounaisiin, seurusteluun tai peräti omien asioidensa hoitoon talon ulkopuolella.

Yhdenvertaisuuden ja tasapuolisuuden puolesta puhuvana henkilöjohtajana harmittelin tietysti työntekijän kokemusta, mutta en rynnännyt asentamaan valvontakameroita kahvihuoneeseen tai kuulustelemaan henkilöstöä. Murehdin huomattavasti enemmän sitä, että kyseisellä työtoverillamme ei ollut työpäivän aikana muuta mielenkiinnon ja intohimon kohdetta kuin työkavereiden kyttääminen.

Kirotusta kikystä ketterä kehittämiskampanja

Kunnissa ovat ahkerassa käytössä erilaiset työajanseurantajärjestelmät ja parhaimmillaan – myös Varkaudessa – niitä on peräti tuplasti ja päällekkäin. Työn laadun mitta on perinteisesti ollut työpaikalla vietetty aika – minuutit, tunnit, viikot. Maan hallitus alleviivasi asetelmaa keksimällä kuuluisat kiky-minuutit ja useimmissa kunnissa ryhdyttiin kuumeisesti miettimään, miten työajanseurantajärjestelmät kalibroitaisiin mittaamaan lisäminuutteja tai –tunteja.

Varkauden kaupungilla katsottiin kikyä toisesta perspektiivistä. Määrittelimme, mitä kiky-minuuteilla pitäisi saada aikaan: liikettä, pöhinää, isoja ja pieniä tekoja. Investoimme kiky-ajan, yhteensä peräti 38 400 h tai noin 2,3 miljoonaa minuuttia, siihen, mihin ei ikinä ole aikaa: kehittämiseen. ”100 tekoa varkautelaisten hyväksi!” -kampanjassa Varkauden kaupungin työyhteisöt, esimiesten ja sisäisten kehittäjien johdolla, kehittivät asiakaspalvelua ja prosesseja, digitalisoivat palveluita ja tuunasivat palveluympäristöjä – asiakkaille ja asukkaille, osittain yhdessä heidän kanssaan.

Punnitaanko hedelmiä vai mitataanko kasvukauden pituutta?

Henkilöstöjohtajan urani alussa yritin hahmottaa uuden, vaativan ja monimutkaisen tehtäväkenttäni haasteita piirtämällä mielessäni – ja paperillekin – kerta toisensa jälkeen ”tuloksellisuuden taloa”.

Tuloksellisuuden talossa työhyvinvointi ja työkykyjohtaminen ovat kuin katto, joka suojaa. Ikkunoista näemme huoneisiin, joissa oikeat ihmiset ovat hyvän henkilöstösuunnittelun tuloksena oikeissa paikoissa. Talossa on selkeä pohjapiirros, joka määrittelee prosessit ja työnjaot. Talon perustuksena on henkilöstön vahva osaaminen. Talon ovi on auki ja se kutsuu hyvän asiakaspalvelun pariin.

Puutarhassa yhteisen pöydän ympärillä ovat työnantajan ja työntekijöiden edustajat ja esimies, taitava puutarhuri, saa henkilöstön kukoistamaan. Omenapuusta poimitaan työn hedelmät eli tyytyväiset asiakkaat, laadukkaat palvelut ja tasapainoinen talous.

Kuvan kautta olen vuosien varrella muistuttanut itseäni HR-toimintojen tehtävistä ja roolista. Tällä hetkellä palaan yhä useammin kuitenkin nimenomaan omenapuun juurelle. Eikö myös tuloksellisen ja vaikuttavan henkilöstöpolitiikan ja HR-työn pitäisi kantaa samaa hedelmää?

Uppoudummeko me HR-ammattilaiset liian usein tuijottamaan sairauspoissaolokehitystä tai ylityökertymää, kun meidän pitäisi olla johtamassa joukkoja kohti kuntastrategian tavoitteita? Onko meillä siihen mandaatti talousorientoituneessa ajattelussa?

Sitä saa mitä tilaa ja sitä syntyy, mitä loppujen lopuksi mitataan. Keskitytään siis kunnissakin ajankäytön kontrolloinnin sijasta tarkkailemaan tuloksia ja mahdollistetaan hyvällä HR-työllä strategian tavoitteet, ne todelliset kuntatyön hedelmät!

Nina Holopainen
Henkilöstöjohtaja
Varkauden kaupunki

Lisätietoa 100 tekoa varkautelaisten hyväksi -kampanjasta Kuntekon sähköisessä julkaisussa.

 

Kommentoi

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Todista, että olet ihminen etkä robotti kirjoittamalla kuvan merkit laatikkoon ja paina Enter.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.