Jaa:Jätä yhteystietosi, niin kuulet lisää.
 

Sähköpostiosoitteesi:
 
LÄHETÄ EI KIITOS

 

07.03.2016

Mahdollisuus on annettu – otetaan siitä kaikki irti!

Kirjoittanut Katja Moilanen

 

Digitalisaatio sitä ja digitalisaatio tätä. Digitalisaatio pelastaa työelämän! Sanahelinääkö, vai olisiko se todella ratkaisu moniin ongelmiin?

Digitalisaation mahdollisuudet on tiedostettu, mutta käytäntöön vieminen on asia erikseen. Ja arkeenhan digitalisaatio on vietävä, jotta siitä olisi oikeasti hyötyä. Ei riitä, että digitalisaation hyödyt tiedostetaan tai jopa otetaan käyttöön esimiestasolla, vaan parhaat hyödyt saavutetaan, kun muutos tehdään koko organisaatioon. Esimiestaso antaa mahdollisuuden muutokseen, mutta esimerkiksi työvälineet on vietävä arkeen niin toimistotyöntekijöiden kuin siivoojien ja keittäjienkin jokapäiväisiksi työvälineiksi.

Digitalisaatio konkretisoituu työn touhussa

Kone ei korvaa ihmisen tekemää työtä, mutta se mahdollistaa uudenlaiset työtavat. Työajan säästö on huomattava, kun aiemmin paperilla tehty työ sujuu esimerkiksi kännykän tai tabletin kautta helposti ja nopeasti. Pieni taskuun mahtuva laite voi sisältää valtavan määrän tietoa, jota etenkin liikkuvat työntekijät voivat hyödyntää ajasta ja paikasta riippumatta. Parhaiten digitalisaatio konkretisoituu kentällä, työn touhussa – tarvittavat kirjaukset voi tehdä saman tien ja työohjeet ovat aina saatavilla. Toimistotyössä Lync-kokoukset säästävät aikaa ja rahaa, etätyöstä puhumattakaan. Oikeanlaisten työvälineiden lisäksi on toki tärkeää kouluttaa työntekijät käyttämään niitä.

Digitalisaatio mahdollistaa paljon, mutta vain, jos henkilöstölle annetaan mahdollisuus siihen. Monilla aloilla asetelma on vielä vanhanaikainen – johto päättää asioista. Tarvitaan uudenlaista johtamista, luovaa ja osallistavaa. Digitalisaatio pyrkii asiakaslähtöisyyteen ja innostaa kokeilukulttuuriin. Tarvitaan vain rohkeutta kehittää ja kokeilla uutta. Digitalisaation haasteena on ymmärtää, että ruohonjuuritasolta on mahdollista kuulla parhaat ideat. Esimiesten pitää uskaltaa kuunnella alaisiaan ja ottaa riskejä. Epäonnistumista ei tarvitse pelätä.

Katja Moilanen
Projektipäällikkö
Kajaanin kaupunki

Kirjoittaja osallistui Kuntekon sisäisten kehittäjien koulutukseen talvella 2016 .

 

Kommentoi

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Todista, että olet ihminen etkä robotti kirjoittamalla kuvan merkit laatikkoon ja paina Enter.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.