Jaa:Jätä yhteystietosi, niin kuulet lisää.
 

Sähköpostiosoitteesi:
 
LÄHETÄ EI KIITOS

 

08.05.2017

Kun lentotavalla on väliä

Kirjoittanut Seija Strömberg

 

Iltapäivän aurinkoisella taivaalla näkyy yhtä aikaa suihkukoneen jättämä valkoinen vana ja verkkaisesti eteenpäin lipuva kuumailmapallo. Valmistelen sparrausta ja hoksaan, että työyhteisön kehittämisessä ja lentämisessä sekä suihkukoneella että kuumailmapallolla on vertauskuvallisia yhtäläisyyksiä. Siitä, kun amerikkalaiset Wrightin veljekset lensivät maailman ensimmäisen lentokonelennon vuonna 1903 ja siitäkin, kun Suomessa Kulosaaren jäällä lennettiin ensimmäisen kerran 1,5 minuuttia ja 600 metriä, ovat sekä lentäminen että työ kehittyneet huimasti.

Jospa työyhteisön kehittäminen olisikin kuin tilauslento lomakohteeseen! Mukavasti istuen ja virvokkeita nauttien odoteltaisiin, että johtaja hoitaa vastuun kehittämisestä ja vielä konkreettisen toimeenpanotyönkin kuten lentokoneen kapteeni lentämisen. Valitettavasti se ei ole mahdollista, vaan yhteistoiminnallinen kehittäminen on pikemminkin kuin upea kuumailmapallolento.

YKT on kuin kuumailmapallolento

Ennen kuin kuumailmapallolento voi alkaa, on jokaisen lennolle lähtevän osallistuttava pallon täyttämiseen ja pideltävä auki pallon suuaukkoa, jotta pilotti saa suunnattua kuumaa ilmaa palloon sisälle. Sen jälkeen kaikkien on pideltävä koria kaikin voimin kiinni, jottei pallo nousisi ilmaan ennen aikojaan. Samoin yhteistoiminnallisessa YKT-konseptissa (yhdessä kehittäminen työpaikalla) kaikkien osallistuminen on tärkeätä analysointivaiheesta alkaen ja jatkuen kehittämishankkeen suunnitteluun ja toteutukseen ja lopulta yhteiseen arviointiin.

Itse lento, äänetön eteneminen upeista maisemista yhdessä nauttien onkin sitten silkkaa flowta. Työyhteisössä kehittäminen lähtee lentoon, kun oivalletaan, että vain osallistava johtaminen tuottaa vastuullista vaikuttamista. Motivaatio ja sitoutuminen syntyvät automaattisesti, kun mahdollistetaan osallistuminen, sitä seuraava ymmärtäminen ja sen jälkeen hyväksyminen.

Suunta selvillä, lopputulokseen vaikuttavat monet tekijät

Vaikka suunta on valittu, kuumailmapallolennolle lähteneet eivät matkan alkaessa tiedä, minne pallo lennon päätteeksi laskeutuu. Sitä ei tiedä sen enempää pilotti kuin matkustajatkaan. Yhteistoiminnallisessa kehittämisen nuotit voivat kehittämisen kuluessa muuttua paljonkin sen mukaan, millaisia tarpeita tulee esiin. Sen sijaan varmaa on, että jokaisen panosta tarvitaan ennen kuin matka päättyy. Jokaisen lennolla olleen on osallistuttava pallon kokoon käärimiseen. Myös jokainen työyhteisön jäsen on vastuussa siitä, miten työ, työilmapiiri ja työntekijöiden yhteistoiminta kehittyvät, sekä siitä miten yhdessä aikaansaadut tulokset pidetään voimassa työn arjessa.

Osallistuminen on palkitsemisen arvoista

Kun pallo on onnistuneen laskun jälkeen taiteltu siistiksi paketiksi, seuraa juhlallinen ritariksi lyöminen. Laskeutumispaikalla, usein keskellä sänkipeltoa, nähdään seremonia, jossa pilotti osoituksena rohkeudesta ja ahkeruudesta ”aateloi” kunkin matkustajan vuorollaan, kenet ruhtinattareksi, kenet markiisiksi, kenet herttuaksi ja kenet kreiviksi tai kreivittäreksi. Tällainen kannustaminen ja ahkeruuden, auttavaisuuden, aktiivisuuden, luovuuden ja yhteistoiminnallisuuden palkitseminen kruunaa osallistujille yhteisen kokemuksen. ”Me teimme sen”.

Seija Strömberg
Työyhteisökehittäjä
Työhyvinvointikaista

Kirjoittaja toimii asiantuntijana Kuntekon kehittäjäpoolissa.

 

Kommentoi

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Todista, että olet ihminen etkä robotti kirjoittamalla kuvan merkit laatikkoon ja paina Enter.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.