Jaa:Jätä yhteystietosi, niin kuulet lisää.
 

Sähköpostiosoitteesi:
 
LÄHETÄ EI KIITOS

 

05.12.2017

Henkilöstölähtöisyys – humppaa vai...

Kirjoittanut Leena Nousiainen ja Heli Vähätiitto

 

Leena Nousiainen kuvassa ylhäällä ja Heli Vähätiitto oikeassa reunassa.

Henkilöt: Kyseenalaistaja, Realisti ja Uudistaja
Tilanne: Henkilöt istuvat kahvilassa Henkilöstölähtöinen Tuloksellisuus -kurssin jälkeen.

Kyseenalaistaja: ”Ja pöh – miten niin pitää lisätä henkilöstölähtöisyyttä – ainahan meillä on kerrottu asioista porukalle! Viime viikollakin lähetin monta sähköpostia tulevista mahdollisista muutoksista ja viikkopalaverissa vielä täsmensin niitä.”

Realisti: ”Niin, viime vuonnakin järjestettiin henkilöstöinfo täsmälleen 6 kertaa.”

Uudistaja: ”Eikö siellä kurssilla kuitenkin puhuttu lisäksi henkilöstön mukaan ottamisesta jo tavoitteiden ja toiminnan suunnitteluvaiheessa?”

Kyseenalaistaja: ”No, mutta eihän siitä mitään tulisi, jos kysytään aina kaikilta. Ei porukka kuitenkaan sano mitään. Ajatellaan nyt vaikka meidän tulevaa assistenttipalvelujen kehittämisen projektia. Kaaosta siitä tulisi sanon minä. Ei henkilöstö voi tietää kokonaisuutta.”

Uudistaja: ”Mitä jos kuitenkin kokeiltaisiin aloittaa projekti kurssilla ehdotetulla tavalla. Siellä ehdotettiin, että tämän tyyppisissä uudistamisprojekteissa kannattaa koota alussa porukka kasaan ja pyytää heitä ideoimaan pienemmissä porinaryhmissä: mikä toimii tällä hetkellä, mitä huolenaiheita tähän uudistukseen liittyy sekä mitä kehittämisideoita heillä on? Minusta ne porinaryhmät olivat hyviä  koulutuksessakin. Minäkin uskalsin sanoa helpommin mielipiteeni ensin siinä pienryhmässä.”

Kyseenalaistaja: ”Hmpph… en usko, että innostuvat.”

Realisti: ”Aivan! Työmäärä lisääntyy, ei ole aikaa, nytkin on jo liikaa työtä. Jäin kuitenkin miettimään, kun kurssilla sanottiin, että jos henkilöstö on mukana jo suunnitteluvaiheessa, niin kehittämistoimenpiteet saadaan nopeammin käytäntöön. Voisihan sitä kokeilla jossakin pienemmässä asiassa.”

Uudistaja: ”Ja olet Kyseenalaistaja aivan oikeassa, että henkilöstölähtöisyys ei sovi joka paikkaan – eikä se tarkoita sitä, että henkilöstö päättää yksinään kaikesta. Kurssilla kuultiin myös käytännön esimerkkejä siitä, miten henkilöstölähtöisyyttä on jo toteutettu. Minusta oli mielenkiintoista kuulla kuinka henkilöstö oli otettu mukaan kunnan strategiaa  tehtäessä.”

Realisti: Minulle taas jäi mieleen se, että ensi sijaisesti henkilöstölähtöisyydessä uudistetaan omaa ja oman työyhteisön työtapoja ja jokainen on oman työnsä asiantuntija. Pomot eivät myöskään tiedä kaikkea meidän arkityöstä.”

Kyseenalaistaja: ”Noh, voitaisiinhan tätä kokeilla. Kunhan palaamme arvioimaan toimivuutta parin kuukauden päästä.”

Edustatko teidän organisaatiossa Kyseenalaistajan, Realistin vai Uudistajan roolia? Kaikkia näkökulmia tarvitaan hyvään lopputulokseen pääsemiseksi. Tärkeätä on haluta ymmärtää toinen toistaan ja toisensa tarkoitusperiä. Henkilöstölähtöisessä tuloksellisuuden kehittämisessä hyödynnetään koko henkilöstön potentiaali!

Leena Nousiainen, toimitusjohtaja, työyhteisövalmentaja, Rondo Training Oy
Heli Vähätiitto, toimitusjohtaja, strateginen uudistaja, Dazzle Oy

Kirjoittajat vetivät syksyllä 2017 Henkilöstölähtöisen tuloksellisuuden oppimisverkostoa Kuntekossa.

 

Kommentoi

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Todista, että olet ihminen etkä robotti kirjoittamalla kuvan merkit laatikkoon ja paina Enter.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.