Jaa:Jätä yhteystietosi, niin kuulet lisää.
 

Sähköpostiosoitteesi:
 
LÄHETÄ EI KIITOS

 

04.08.2016

Ei jatkoon! Työelämän kehittäjän musta päivä

Kirjoittanut Jarna Savolainen

 

Kuva: Jammu Saari / Veritas Eläkevakuutus

Työelämä ei etene aina niin kuin Strömsössä. Jos Strömsö on kuvana pysähtynyt, utuinen maalaismaisema hallittuine liikkeineen ja täydellisinä lopputuloksineen, työelämän kuva on tyrskyävä vesistö ja syheröiset verkot veneen pohjalla. Työelämän kalastajan tehtävänä on työntää vene vesille vähänkin sopivassa säässä, napata, mitä saatavilla on, iloita saaliista ja palata kotirantaan verkkojen paikkauspuuhiin.

Työelämä kokonaisuudessaan on nousuja ja laskuja, notkoja ja kumpareita, ylä- ja alamäkiä

Minulla oli ilo tutustua huhtikuussa 2016 esimerkilliseen työpaikkaan, jossa oli kääritty hihat, tehty hyviä päätöksiä eri-ikäisten työntekijöiden työn imun varmistamiseksi, vahvistettu ikäjohtamisosaamista ja uudistettu johtamiskäytäntöjä yhteistyössä eri sukupolvia edustavien henkilöstön edustajien kanssa. Työympäristö oli viihtyisä, työvoimapula-alana rekrytoitavia riitti. Hyvä kello kauas kuului.

Kun kesäkuun 2016 lopulla kilpailutustulokset tulivat, esimerkilliselle työpaikalle kävi huonosti. Se jäi kilpailutuksen hännille.

Miten ajatuskulkuni tässä kohtaa kulkee?

  1. Irtisanottaville työntekijöille tullee käymään hyvin. He voivat hyvin, he ovat päivittäneet osaamistaan ja he ovat oppineet, että työelämä vaatii jatkuvaa uudistumista. Työpaikan vahvan kehittämistyön avulla he ovat selvinneet epämukavuusalueeltakin voittajina eteenpäin. He tuntevat omat vahvuutensa ja kehittämistä vaativat osa-alueet.

  2. Rekrytoijat, kysykää työnhakijalta, mitä hän ajattelee työpaikan uudistamisesta ja omista vahvuuksista työelämän muutoksissa. Työkokemuksen pituus ei sitä kerro.

  3. Kilpailutuskriteereistä vastaavilta kysyisin kullan arvoisen kysymyksen. Millä varmistaisitte, että muiden tärkeiden kilpailutuskriteerien joukossa arvioitaisiin myös työpaikan kehittämistyön tuloksellisuutta? Henkilöstön kehittämispotentiaali ja sen hyödyntäminen loppujen lopuksi tuovat sen laadukkaimman ja tehokkaimman työnjäljen. Sen, josta asiakas on valmis maksamaan.

Oliko se kehittäjän päivä sittenkään musta? Sitä en varmuudella osaa sanoa. Mutta mitä pidemmälle aika kuluu, sen varmemmin tapahtunut käänne aukaisee uuden, värikkään aukeaman työelämän kehittäjän työuralla.

Lisätietoja työkaariajattelusta ja työpaikan kehittämisestä: http://www.kuntatyonantajat.fi/fi/ajankohtaista/uutiset/2013/Tiedostot%201762013/opas-ikaohjelman-laatimiseen.pdf sekä http://sykettatyohon.fi/tyokaari

Jarna Savolainen
Työelämän kehittämispalvelut -ryhmän asiantuntija
Työturvallisuuskeskus

 

 

Kommentoi

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Todista, että olet ihminen etkä robotti kirjoittamalla kuvan merkit laatikkoon ja paina Enter.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.