#uutinen - 06.03.2019

Varkauden aikuissosiaalityö: "Kehittämisen ei tarvitse olla tähtitiedettä"

Tummaa savua tupruttavat tehtaan piiput halkovat Varkauden maisemaa. Niistä kaupunki tunnetaan. Piskuisessa noin 20 000 asukaan kaupungissa on kuitenkin myös jotain muuta, nousemassa ohi tehtaan piippujen. Se on muutosvoima, joka aikoo kasvaa ja kehittyä koko kaupungin kokoiseksi. Yksi sen pesäkkeistä löytyy Päiviönsaaren kupeesta, Varkauden kaupungintalon B-rapusta. Siellä kehityksen lippua kannattelee Varkauden sosiaalitoimiston aikuissosiaalityö.

Vuonna 2017 sossun luukku sulkeutui. Toimeentulotuki siirtyi Kelan hallinnan alle, ja sosiaalitoimistot jäivät keskelle muuttunutta toimintakenttää. Sosiaalitoimistoissa ympäri maata pohdittiin, kuinka saada yhteys apua tarvitseviin ja miten sosiaalityö näyttäytyy tulevaisuudessa. Samojen kysymysten äärellä oli myös Varkauden aikuissosiaalityö. Sosiaalityön markkinointi tökki ja työtä oli vaikea jäsentää sisäisesti ja ulkoisesti. Yksikössä kehiteltiin palvelupaketteja, mutta niiden juurruttaminen ja eteenpäin vieminen tuottivat vaikeuksia.

Syyskuussa 2017 aikuissosiaalityön esimies Kristiina Qvintus jätti hakemuksen Kuntekon sparraukseen. Jospa ulkopuolinen konsultti auttaisi kehittämistyötä eteenpäin.

- Ihan jos suoraan sanotaan, niin ei ollut hirveesti odotuksia sparrauksen suhteen. Mietittiin, että mikäköhän ismi sieltä taas tulee ja saakohan niitä mitenkään käytäntöön, että menee kuitenkin suoraan johonkin mappiin, Qvintus kuvailee tuntemuksiaan ennen sparrausta.

 

Ei mikään pönötysiltapäivä

Konsultti Seija Strömberg räjäytti kuitenkin niin sanotusti pankin. Joulukuussa ja huhtikuussa järjestettäviin sparrauksiin osallistui koko aikuissosiaalityön henkilöstö, jotka saivat konkreettisia keinoja imagon nostattamiseksi ja parempien palvelujen kehittämiseksi. Yksikölle luotiin omat arvot: oikeudenmukaisuus, hyvinvointi ja osallisuus, joiden ympärille brändityötä ja palvelupakettien sisältöä alettiin rakentamaan.

Kyseessä ei ollut Kristiina Qvintuksen sanoin kuiva, pönötysiltapäivä, vaan tunnelma oli rennon mukava. Päivän aikana pääsi kiireettömästi ja vapaasti tuulettumaan ja ideoimaan. Brändityön lisäksi sparraus-päivissä keskityttiin myös yhteen työyhteisön kulmakiveen: ammatillisen itsetunnon kohottamiseen, jonka tärkeyden myös Qvintus allekirjoittaa:

- Meillä työyhteisönä on yhdessä mahdollisuus saada aikaan vaikka mitä. Me ollaan oman työmme herroja ja meidän pitää ite nostaa pyrstömme maasta ja pöyhistää rintaamme. Se me myös opittiin, että hulluja ja mahdottomia ideoita ei ole olemassakaan.

 

Unitilasta eteenpäin

Entäs se muutosvoima, miten se on näkynyt? Neljän palvelun paketti on nyt selkeä jäsennys Varkauden aikuissosiaalityön toiminnasta ja kuvastaa matalan kynnyksen toimintaa. Tämän lisäksi on jalkauduttu joka paikkaan, minne on vain mahdollista mennä. On tehty myös pieniä kokeiluja, kuten asiakaskirje, joilla on houkuteltu asiakkaita sosiaalityön palvelujen piiriin. Yksikkö on mukana myös kaupungin lean-pajassa. Kaiken tämän lisäksi kaupunki palkitsi aikuissosiaalityön 1000 euron kehittämispalkinnolla.

- En tiiä oltaisko päästy näin pitkälle ilman Seijan iltapäivää. Se pisti meidät tekemään homman loppuun asti kunnolla. Päästiin ikään kuin unitilasta eteenpäin, tuumaa Kristiina Qvintus.

- Meille jäi myös semmoinen kehittämisen boosti päälle. Kehittämisen ei tarvitse olla mitään tähtitiedettä. Se on ihan semmoinen oman arkityön konstruktio mitä me tehdään”, lisää Qvintus.

 

Kirjoittanut korkeakouluharjoittelija Susanna Koivistoinen.

 

<   takaisin