Tekojen Torilla vipinää ympäri Suomen

 

 

Tällä viikolla Tekojen Torilla tapahtui jälleen ympäri Suomen. Matkataanpa kohteisiin ja kurkistetaan, mitä, missä ja miten kuntatyötä kehitetään kunnissa.

 

Ensimmäinen etappimme on Kuhmo, jossa on päättymässä Kuntekon ja Tamora Oyn järjestämä sisäisten kehittäjien valmennus. Kuhmolaiset ovat todella löytäneet sisäisen kehittäjänsä ja kehittämistekoja pulppuaa Tekojen Torille. Tässä on varmasti vasta alku, sillä vaikka Kuhmosta on kajahdellut keväästä saakka kaupunginjohtaja Tytti Määtän johdolla kaunihisti, paljon on vielä tuloillaan. Mutta nyt niihin kehittämistarinoihin:

  • Kehityskeskustelujen vieminen luontoympäristöön: 'Ajan löytäminen kehityskeskusteluilleon ollut vaikeaa ja ne ovat jääneet taka-alalle viime vuosina. Keskusteluympäristön vaihtamisella luontoympäristöön hain itselle ja keskustelukumppaneille uutta, vapaampaa ja motivoimampaa ympäristöä ja näkökulmaa keskustelun käymiselle. Tavoitteena on luoda edes hieman erilaista toimintatapaa jäykälle vanhalle mallille.' Luepa Tekojen Torilta, millainen kokemus tästä saatiin.
  • Itärajalla rajojen yli: Huomattiin että kaupungin palvelualueiden välistä yhteistyötä tiivistämällä voidaan palvella asiakkaita entistä paremmin. Ryhdyttiin pitämään yhteisiä säännöllisiä palavereja Kuhmon työpajan, etsivän nuorisotyön ja työllisyyspalveluiden kesken. Hienoa työtä! Lue koko juttu Tekojen Torilta.
  • Parempaa johtamista henkilöstöä kannustamalla: Tamoran koulutuksessa lanseerattiin idea, jossa tehdään tekoja. Kehittäjien joukosta arvotaan joka toinen viikko henkilö, joka julkaisee idean 24 tunnin kuluessa arvontalapun nostamisesta. Idean toteuttamiseen on 100 euroa. Kyseisen toiminnan nimi on #kuhmonmuija #kuhmonäijä. Luepa lisää idearikkaan kulttuurin luomisesta Tekojen Torilta. Katsopa vielä Tytin videotervehdys Youtubesta.

 

Seuraava pysähdyspaikka on Järvenpää, Träskända - Sibeliuksen ja Ainolan kaupunki, jossa Sijoittautumistiimi myy ja markkinoi yritystontteja. Järvenpään kaupunki palkitsee vuosittain työyhteisöjä Innovaatio- ja ideapalkinnoilla hyvistä työelämän kehittämishankkeista. Vuonna 2018 yksi Inno- ja ideapalkinnon saajista on Sijoitustiimi kehittämishankkeellaan ”Sijoittautumistiimin perustaminen ja toimintatavan luominen yritystonttien myyntiä ja markkinointia varten”. Lue lisää Tekojen Torilta.

 

Ja sitten Varkauteen. Siellä on innostuttu osallistuvasta budjetoinnista. Ideana on, että kuntalaiset voisivat osallistua budjetointiin ideoimalla itse palveluita tai kehityskohteita, jotka hyödyttäisivät kuntalaisia laajemminkin. Luepa täältä koko juttu, niin saat hyvän kuvauksen osallisuuden toteutumisesta.

 

Rovaniemen markkinoillakin on ollut kuhinaa, sillä siellä Tekojen Torille  on tuotu kuvaus työyhteisön ensitiimi- toimintamallista, joka on kehitetty työyhteisöä ja henkilöstöä koskeviin kriisi- ja konfliktitilanteisiin. Työyhteisön ensitiimin toiminta on tuonut mm. asioiden ja konfliktien käsittelyyn jäntevyyttä, selkiyttänyt eri osapuolten roolia ja vahvistanut henkilöstöjohtamista läpi organisaation. Työyhteisöjen työhyvinvoinnin merkitys ja avoin vuorovaikutuskulttuuri ovat vahvistuneet Rovaniemen kaupungissa merkittävästi. Hienoa!

 

Viimeisenä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä toimelias Hämeenkyrö, jossa F.E. Sillanpään lukio havahtui syvästi stressaantuneiden opiskelijoiden määrän kasvuun. Hyvinvoinnilla ja ilmapiirillä on suuri vaikutus viihtyvyyteen ja motivaatioon ja sitä kautta oppimistuloksiin. Onnistunut yhteistyö vähentää stressin ja ahdistuksen kokemista. Mitä lukiossa ryhdyttiinkään tekemään? Siihen ei yksi lause riitä vastaamaan, joten lue koko juttu Tekojen Torilta. Vaikuttavaa ja tärkeää työtä!

 

Ainiin, viime viikolla Kunteko vieraili Lappeenrannassa, josta satimeen jäi läjäpäin haasteita Tekoja Tiskiin! -haastekisaan sekä Madventuresistakin tuttujen Riku Rantalan ja Tunna Milonoffin videotervehdys, jossa kannustetaan kuntatyöntekijöitä ottamaan kynttilä pois vakan alta, ja tuomaan tätä hienoa kuntatyötä esille. Katso video kampanjasivulta ja haasta mukaan kollega tai tuttu.

 

Ensi viikkoon! Mistähän päin Suomea silloin kajahtaa?