Rovaniemellä sparrattiin uutta kohtaamisen ja palvelun paikkaa kuntalaisille

 

'Teitä, jotka käytte siellä töissä, kadehditaan.'

 

Rovaniemellä sparrattiin toukokuun 30. ja 31. päivä 2018 uudenlaista kohtaamis- ja palvelupistettä kuntalaisille. Työnimenä kulkee HyvinvointiOsviitta ja avajaisia on tarkoitus viettää syyskuun alussa. Kuntekon projektipäällikkö Maija sai ilon seurata päivien työskentelyä ja tunnelmia.

 

 

Sparrauspäivien tavoitteena oli luoda eri toimijoiden kesken yhteinen näkemys, mitä kaikkea täytyy tapahtua kesän aikana, jotta HyvinvointiOsviitan ovet aukeavat syyskuun 3. päivä 2018. Hyvin konkreetttinen tavoite siis.

Perusturvan hyvinvointikioski ja kaupungin hallinnon alla oleva neuvontapiste Osviitta yhdistyvät siten, että muodostuu uudenlainen kuntalaisia palveleva, matalan kynnyksen neuvontapiste kauppakeskus Rinteenkulmaan. Hyvinvointikioskia on Rovaniemellä valmisteltu jo viime vuodesta lähtien perusturvan, liikuntapalveluiden ja järjestöjen yhteisissä työpajoissa. Ajatus kaupungintalolla toimivan Osviitan ottamisesta mukaan syntyi viimeisessä työpajassa. Osviittalaiset olivat heti innolla mukana uudenlaisen palvelupaikan suunnitelussa. Ajatukset liikkuivat jo tulevassa: miten uudet tilat kalustetaan ja mitä kaikkea ne mahdollistavatkaan?

Muutoin sparrauspäivien Miten saadaan aikaan niin hyvä palvelupiste ja kohtaamispaikka, että asiakkaat viihtyvät, saavat avun ja suosittelevat paikkaa muillekin, ja että henkilökunta tuntee työn iloa?

 

 

Palvelumuotoilija Tom Hagelberg johdatti sparrattavat asiakaslähtöisen ajattelun maailmaan. Asiakasprofiilien avulla asetuttiin asiakkaan rooliin. Pienryhmissä pohdittiin, ketkä palvelupisteessä käyvät, ja millaisen kokemuksen ja avun he HyvinvointiOsviitasta saavat.

Pienryhmissä hahmotettiin esimerkiksi asiakas 'Tuula Turisija', joka on hyväkuntoinen yksinasuva eläkeläinen, mutta tarvitsee kipeästi kaveria ja juttuseuraa. Tuulan lapset asuvat kaukana ja käyvät harvoin. Kotona tuntuu siltä, että seinät kaatuvat päälle. Ryhmä pohti, että Tuulan tapauksessa tilan viihtyisyys vaikuttaa asiakaskokemukseen, sekä siihen syntyykö tilassa keskusteluja ja sosiaalista kanssakäymistä muiden kanssa. Kun Tuula Turisija astuu sisään HyvinvointiOsviittaan, mitä hän ajattelee? Tavoitteena olisi, että Tuulaa tuumaa: ”Jes, tilaa ja ihmiset. Tänne minulla on tervetullut olo.” Kun hän puolestaan lähtee kotiin, miten hänet saisi tuntemaan: ”Olipa ihanaa, kun kerrankin joku oikeasti kuuntelee”?

 

 

Kuntalaisen ja asiakkaan asemaan asettuminen sai ryhmäläiset ajattelemaan palvelua eri ikäisten ja eri tilanteissa olevien ryhmien kokemuksen kautta. Asiakkaiden maailman ymmärtämisen jälkeen oli aika laatia yhdessä asiakaslupaukset, jotka videoitiin. Hauskaa oli ja valmista tuli.

 

 

Asiakaslupauksissa toistuivat ilo, hymy ja lupaus auttaa. 'Hymyn saa kaupan päälle. Olemme täällä sinua varten. Me autamme sinua.'

HyvinvointiOsviitasta tulee matalan kynnyksen paikka, johon on helppo tulla. Oli sitten ohikulkija, ruuhkavuosissa rämpivä vanhempi, väsynyt omaishoitaja, maahanmuuttaja, nuori tai vanha, palvelupisteessä otetaan vastaan hymyssäsuin.

 

 

Hyvinvoinnin ja terveyden tukeminen on tulevaisuuden kunnan tärkeimpiä tehtäviä. Rovaniemellä tämä on tunnistettu ja samalla ymmärretty, että kuntalaisten hyvinvoinnin edistämiseen tarvitaan koko kuntasektoria, mutta lisäksi myös järjestöjä, joilla on tärkeä rooli hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. Järjestöt toimivat lähellä ihmisten arkea ja saavat esiin niiden kuntalaisten äänen, jotka ovat muutoin vaarassa jäädä paitsioon. Kunnan toimijoiden kuten palvelupisteen Osviitan, liikuntapalveluiden ja perusturvan lisäksi uuteen kohtaamispaikkaan ovatkin tulossa vahvasti mukaan järjestöt. Sparrauksessa lenteli jo ideoita erilaisista teemaviikoista sekä innostavia ajatuksia uudenlaisesta yhteistyöstä kunnan kanssa.

 

 

HyvinvointiOsviitan avajaisia on määrä viettää syyskuun 3. päivä Rovaniemen Rinteenkulmassa, jossa sijaitsee jo entuudestaan terveysasema ja laboratorio. Sparrauksen päätteeksi todettiin, että ennen sitä  tulee vielä miettiä käytännönjärjestelyt: tietoliikenneyhteydet, kalustaminen, koordinointi, viestintä... Eri toimijoiden välinen yhteistyö on työstettävä saumattomaksi ja sovittava pelisäännöt. On löydettävä kokonaan uusi yhdessä toimimisen malli. Työtä ennen paikan avajaisia, ja varmasti niiden jälkeenkin, riittää, mutta kun yhteinen tavoite on selkeä ja tekemisen meininki hyvä, niin saadaan aikaan hienoja asioita. Sparrauksessa luotiin yhdessä tuumin ymmärrys siitä, että avaamiseen tarvitaan kaikkien työpanosta.

 

 

Paitsi että HyvinvointiOsviitasta tulee matalan kynnyksen paikka kaikille kuntalaisille, siitä tehdään loistava paikka työskennellä. Sparrauspäivien aikana kiteytyi ajatus siitä, että 'Teitä, jotka käytte siellä töissä, kadehditaan.'

Tavoitteet ovat siis korkealla ja askelmerkit kuntalaisten hyvinvointia tukevan kohtaamis- ja palvelupisteen rakentamisessa tiedossa. Odotamme innolla, mitä syyskuu tuo tullessaan!

 

Katso päivien kuvakooste YouTubesta.

 

Teksti ja kuvat: Maija Ruoho