Jaa:Jätä yhteystietosi, niin kuulet lisää.
 

Sähköpostiosoitteesi:
 
LÄHETÄ EI KIITOS

 

17.07.2017

Työtilat kuntoon!

Kirjoittanut Eija Kemppainen

 

Kunteko-ohjelma on edennyt ja meillä on useita erittäin merkittäviä kehittämisverkostoja käynnistynyt. Yksi tärkeä kehittämisverkosto on reaktiivisesta kiinteistönpidosta ennakoivaksi, jonka tavoitteena on vähentää käyttäjille aiheutuvia sisäilmaongelmia, parantaa työhyvinvointia, edistää tiloissa tapahtuvan toiminnan toteutusmahdollisuuksia ja parantaa kuntatalouden tilannetta siirtymällä pitkäjänteiseen ja hallittuun investointien ohjaukseen. 

Tuoreiden tutkimusten mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon työpaikoilla koettu sisäilman laatu ei ole hyvällä tasolla, tyytymättömyys ilmanvaihdon toimivuuteen on yleistä ja monet hengitystie- ja yleisoireet ovat yleisempiä kuin muussa aikuisväestössä.

Kosteusvauriomikrobeille altistuminen liittyy vahvasti terveyshaittoihin, jotka ilmenevät oireina ja hengitystiesairauksina ja niistä aiheutuu poissaoloja, hoidon tarvetta ja kustannuksia, jotka olisi vältettävissä tehokkaammalla kunnossapidolla ja korjauksilla. Tämän vuoksi lisää osaamista ja uudenlaista toimintaa kiinteistönpitoon tarvitaan.

Terveellisistä, turvallisista ja viihtyisistä työtiloista rekrytointivaltti

Työterveyslaitoksen laskelmien mukaan rakennusten korjaaminen maksaa itsensä takaisin 3 – 5 vuodessa pienentyneinä terveysmenoina. Uskon vahvasti siihen, että sijoittamalla uudisrakentamiseen ja peruskorjauksiin saadaan terveyttä lisää ja työkykyä parannettua. Hyvillä työtiloilla voidaan lisätä työntekijöiden motivaatiota, vähentää henkilöstön vaihtuvuutta ja poissaoloja sekä parantaa tuottavuutta. Hyvillä työtiloilla edistetään pääsyä myös tavoitteena oleviin pitempiin työuriin.

Erityisen tärkeää on, että rakennusten kunto ja sisäilmaongelmat otetaan tarkasteluun myös sote-uudistuksessa. Väitän, että tulevaisuudessa terveelliset, turvalliset ja viihtyisät työtilat ovat merkittävä rekrytointivaltti tai keino pitää avainhenkilöt talossa. 

Kunteko voi tarjota apua sisäilmahaasteiden pariin. Esitäthän alueellasi ja työpaikallasi hyvin tehtyjä, toimivia sisäilman parantamiseen tehtyjä ratkaisuja, malleja!

Eija Kemppainen
Työympäristöasiantuntija, TtM
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ry

 

Kommentoi

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Todista, että olet ihminen etkä robotti kirjoittamalla kuvan merkit laatikkoon ja paina Enter.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.