Jaa:Jätä yhteystietosi, niin kuulet lisää.
 

Sähköpostiosoitteesi:
 
LÄHETÄ EI KIITOS

 

22.09.2017

Tuloksellisuus on onnistumista

Kirjoittanut Anne Ranta

 

Tätä juttua kirjoittaessani on yksi asia noussut omissa ajatuksissani ja työasioissani lähes päivittäin puheeksi tai jonkin asteiseksi toiminnaksi. Sote- ja maakuntauudistus! Viimeisten kahden viikon aikana olen myös saanut mahdollisuuden olla kouluttamassa ja kuulemassa kuntakentän ääntä luottamusmiehien ja työsuojeluvaltuutettujen kertomana. Tapaamisissa on tullut esille niin huoli maakuntien rakenteiden muodostumisesta kuin siitä, onko työntekijöiden kokemusperäisillä tiedoilla ja kehittämistoiminnoilla maakuntien väliaikaisia yhteistoimintaelimiä muodostettaessa todellista yhteistoiminnallista vaikutusta.

Henkilöstön edustajat monen vartijoina

Henkilöstön edustajilla on luottamustehtävänsä puolesta hyvin usein tietoa kunnan, kuntayhtymän tai liikelaitoksen tuloksellisuudesta. Luottamustehtäviensä puitteissa he kantavat vastuuta niin työpaikoillaan työskentelevien työntekijöiden työelämän laadusta kuin työelämän terveellisyydestä ja turvallisuudesta.

Henkilöstön edustajat pitäisi nostaa avainasemaan, kun sote- ja maakuntauudistusta työstetään. He ovat parhaiten henkilöstön pulssilla. Uusien rakenteiden ja toimintatapojen onnistumisen edellytyksen takeena niin luovuttavilla kuin vastaanottavilla toimijoilla sote- ja maakuntauudistukessa on motivoitunut ja muutokseen sitoutunut henkilöstö. Muutosvauhti on hurja ja henkilöstön edustajia tarvitaan, jotta henkilöstö pysyy vauhdissa toimintakykyisenä mukana. 

Tuloksellisuustyö ja Kunteko

Tuloksellisuustyötä on kunnissa tehty jo vuosikymmenien ajan. Tuloksellisuutta koskevaa tietoa kerätään jatkuvasti kuntien, kuntayhtymien ja liikelaitosten toiminnasta ja taloudesta kuten esimerkiksi asiakaspalvelun laadusta, prosessien tehokkuudesta ja henkilöstön tilasta. Tunnuslukuja niin kuntien toiminnoista kuin henkilöstön tilasta sekä kehittämistyöstä löytyy siis paljon.

Käynnissä oleva Kunteko-ohjelma on yksi erinomainen osoitus siitä, että kuntatyötä pystytään linjajohdon ja henkilöstön yhteisellä aktiivisuudella kehittämään tuloksekkaasti ja onnistuneesti. Tekojen Torille on hankkeen aikana kertynyt yli 200 kehittämistekoa. Toivon, että sote- ja maakuntauudistusta työstävillä tahoilla on aikaa käydä katsomassa joitakin kuntatyöntekijöiden kehittämistekoja, sillä uskoakseni jokaisella teolla on ollut suoria tai epäsuoria vaikutuksia myös työyksikön tuloksellisuuteen.

Anne Ranta
Työympäristötoimitsija
JHL ry

 

Kommentoi

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Todista, että olet ihminen etkä robotti kirjoittamalla kuvan merkit laatikkoon ja paina Enter.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.