Jaa:Jätä yhteystietosi, niin kuulet lisää.
 

Sähköpostiosoitteesi:
 
LÄHETÄ EI KIITOS

 

15.02.2017

Minne menet sote-työelämä?

Kirjoittanut Anna Kukka

 

Vastikään Yle uutisoi, että sote-uudistus tekee mummoista ja papoista haluttuja veroa maksavia kuntalaisia, kun sosiaali- ja terveydenhuollon kustannukset siirtyvät maakunnille.  Esitys valinnanvapauslaista on lisännyt myös palvelujen tuottajien kiinnostusta toimia laajemminkin sote-markkinoilla.  Sote-uudistuksen vaikutuksista henkilöstöön ei juuri puhuta. Isossa kuvassa sote-ammattilaisia näytetään käsittelevän kuin pelinappuloita. Yksinkertaistettuna jotkut sijoittuvat maakunnan liikelaitokseen, toiset liikelaitokseen kuuluvan konsernin tytäryhtiöihin, jotkut yritysten omistamiin sote-keskuksiin, toiset voivat toimia vaikka itsenäisinä ammatinharjoittajina tarjoten suoran valinnan palveluita. Ei voi sanoa, että edes paperilla kuva sote-alan työelämästä näyttäisi yksinkertaiselta!

Entä sitten alan tilannekuva käytännössä? Uusimmat työolotutkimukset osoittavat, että alan henkilöstö on kuormittunutta. Sekä julkisella että yksityissektorilla koetaan epäasiallista kohtelua, asiakasväkivaltaa, ja ettei aika riitä töiden tekemiseen. Silti alan henkilöstö pitää työtään merkityksellisenä sekä kokee työn imua ja innostusta. Tätä työn merkityksellisyyttä, joka kumpuaa julkisen palvelun motivaatiosta, ei saa tuhota!

Julkinen palvelu on arvo työntekijälle

Yhtiöittämis- ja talouskeskustelussa unohtuu, että naisvaltaisella sote-sektorilla on liike-elämän lainalaisuuksista poikkeava piirre. Se on työntekijöiden pyrkimys edistää, joskus epäitsekkäästikin, palveluiden käyttäjien, kuntalaisten ja yhteiskunnan etua. Julkisen palvelun motivaatio lisää työn tuottavuutta ja ylläpitää työtyytyväisyyttä. Siihen liittyy vahvasti palveluketjujen ja -kokonaisuuksien kehittäminen ja oman osaamisen syventäminen asiakkaan ja potilaan parhaaksi. Henkilöstön on vaikea nähdä tätä mahdollisuutta nyt esitetyssä pirstoutuneessa mallissa. Tällä voi olla merkitystä myös alan vetovoimaisuuteen. Jotkut ovat tietoisesti hakeutuneet julkiselle sektorille. He ovat kokeneet sen vastaavan enemmän omaa arvomaailmaansa ja sitä työn kokonaisuutta, jonka osana he haluavat olla.

Anna Kukka
Työympäristöasiantuntija
Tehy

 

Kommentoi

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Todista, että olet ihminen etkä robotti kirjoittamalla kuvan merkit laatikkoon ja paina Enter.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.