Jaa:Jätä yhteystietosi, niin kuulet lisää.
 

Sähköpostiosoitteesi:
 
LÄHETÄ EI KIITOS

 

28.09.2016

Kynsilakkaa ja saunamakkaraa

Kirjoittanut Anne Mironen

 

Mitä ihmettä – ilkeät ja typerät häiritsijät olivatkin aivan ihana voimavara. Selailen Kunteko-sivustojen Tekojen Toria ja poimin sieltä hedelmiä. Luen avoimenrehellisen kuvauksen siitä, miten vanhainkodin henkilökunta oli ennen tietävinään mikä on vanhuksen parhaaksi.  ”Rasittavat omaiset” olivat häiritsemässä työntekoa – ja vanhukset makasivat sängyissään passiivisina toiminnan kohteina. Mutta lopulta, yhdessä työtä kehittämällä asiat käännettiin päälaelleen: Asukas on nyt kaiken toiminnan lähtökohta ja hänet kohdataan arvokkaana yksilönä. Vanhukset ovat saaneet Elämää takaisin elämäänsä. Arjen iloja kuten kiuasmakkaraa ja saunakaljaa, kynsilakkaa, kuka mitäkin. Työntekijöiden yksilöllisiä vahvuuksia hyödynnetään ja omaiset on otettu osaksi vanhusten maailmaa. Uusi toimintamalli on vähentänyt henkilökunnan kuormittuvuutta. Kiitokset tästä tositarinasta yksilövastuullisen hoitotyömallin luomisesta Anninpirttiin!

Vaikutusmahdollisuuksien ”taika”

Onnistuneet kehittämisteot, joissa henkilöstö on ollut vahvasti mukana, todentavat aina uudelleen sen mitä tutkimuksillakin on osoitettu. Niiden mukaan terveyttä ylläpitäviä tekijöitä organisaatiossa ovat mm. hyvä työn hallinta, johtamisen hyvä laatu, hyvä työpaikan ilmapiiri ja sosiaalinen tuki. Hyvä työn hallinta tarkoittaa, että työntekijällä on mahdollisuus vaikuttaa työnsä tekemiseen (esim. työaika, rytmi, olosuhteet), käyttää tietojaan ja taitojaan, tehdä sisällöltään monipuolista työtä ja osallistua omaa työtään koskevaan päätöksentekoon. Useiden kyselytutkimusten mukaan siellä, missä työntekijä kokee voivansa aidosti vaikuttaa työhönsä liittyviin asioihin, myös monet muut työpaikan olosuhteet koetaan paremmiksi.

Sosiaalinen tuki tarkoittaa sosiaalisiin suhteisiin liittyvää terveyttä edistävää tai stressiä ehkäisevää tekijää. Se pitää sisällään monta näkökulmaa: Tiedollinen tuki on sitä, että tarvittaessa saa muilta neuvoja ja ehdotuksia, taikka että tilanteita voidaan tarvittaessa arvioida yhdessä uudelleen. Aineellinen tuki syntyy esim. hyvistä työ- ja apuvälineistä. Arvostustukea on muun muassa myönteisten arvioiden lausuminen toisen ihmisen tekemisistä ja kyvyistä. Henkinen tuki syntyy auttamisesta, luottamuksellisuudesta, empaattisuudesta, kuuntelemisesta ja rohkaisemisesta. Yhteisellä kehittämisellä on mahdollisuus parantaa näitä elementtejä, työpaikan sosiaalista kulttuuria.

Työn iloa ja mielekkyyttä

Jo vuosia kyselytutkimusten tulokset ovat osoittaneet, että kunta-alan työntekijät kokevat työnsä mielekkääksi. Myös työn iloa ja innostusta kokee valtaosa vastaajista. Siitä huolimatta, että henkinen kuormittavuus on selvästi kohonneella tasolla. Oma työyhteisö koetaan voimavaraksi työssä.

On tärkeää, että tuleva sote- ja maakuntauudistus viedään läpi niin, että työntekijät pääsevät osallistumaan muutoksen tekemiseen, ja että työhyvinvointiin vaikuttavista seikoista pidetään huolta. Tarvitaan vahvaa ja suunnitelmallista yhteistyötä työyksikkötasolla sekä työnantajan, työsuojeluyhteistoimintahenkilöstön ja työterveyshuollon kesken. Jotta työt koetaan jatkossakin mielekkäinä. Se on myös asiakkaan etu.

Anne Mironen
Neuvottelupäällikkö/Työelämän laadun toimialue
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

 

Kommentoi

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Todista, että olet ihminen etkä robotti kirjoittamalla kuvan merkit laatikkoon ja paina Enter.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.