Jaa:Jätä yhteystietosi, niin kuulet lisää.
 

Sähköpostiosoitteesi:
 
LÄHETÄ EI KIITOS

 

18.01.2016

Kunteko avuksi sote-uudistukseen

Kirjoittanut Anna Kukka

 

Ohjelmaryhmän jäsenenä olen pohtinut, miten KunTeko 2020- ohjelman palveluja voisi hyödyntää uusien perustettavien sote- ja itsehallintoalueiden valmistelutyössä.  

Historiallisesti suurin sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmän sekä julkisen hallintorakenteen muutos koskettaa koko kunta-alaa.  Esimerkiksi jo sote-uudistus koskee 200 000 kunta-alan työntekijää. Alueellinen valmistautuminen on käynnissä.

Alueita yhdistää samanlaiset palveluiden järjestämiseen ja henkilöstön asemaan liittyvät kysymykset. Tällaisia ovat esimerkiksi kunnan, itsehallintoalueen ja sote-alueen välinen työnjako, vastuut sekä rajapintaan jäävien toimintojen toteutus.

Alueellisista kehittämisverkostoista tukea prosessien kehittämiseen

Kuntekon tuella voidaan käynnistää alueellisia kehittämisverkostoja, jossa tulevan sote-alueen johto, esimiehet ja henkilöstö yhteistoiminnallisesti kehittävät uusia prosesseja, palvelumuotoja ja sitä tukevaa osaamista.  Mielestäni kehittämisverkostoaihe voisi olla esim. uudistumiskykyisen organisaatiokulttuurin edistäminen tai vaikkapa sähköisen asioinnin kehittäminen.

Muutoksella haetaan palvelujen saatavuuden ja laadun lisäksi kustannusten hillintää ja parempaa tuottavuutta.  Julkiset palvelut tuotetaan asiakasrajapinnassa. Muutoksen onnistumiseen vaikuttaa yksittäisten työntekijöiden työsuoritukset ja niiden summa.

Yhteistyö ja osaamisen johtaminen uudistamisessa keskiössä

Johtamiskulttuuri ja henkilöstön osallistaminen ovat uudistuksessa avainasemassa. Kuntekon tarjoamaa sparrausta voi käyttää muutosjohtamisen apuna.  Työyhteisöt voivat hyödyntää työelämän kehittämiseen perehtyneen konsultin tukea kaivatun uudistuksen käynnistämisessä.   

Uusilla perustettavilla alueilla ja asiakaslähtöisessä toiminnassa tarvitaan myös yhteisiä osaamisen tunnistamisen menetelmiä.  Tiedetään, että osaamisen johtaminen tukee työntekijän sisäistä motivaatiota ja työn merkityksellisyyttä.  Työhyvinvoinnin merkitys korostuu, kun toimintaympäristö on jatkuvassa muutoksessa. Kunteko voisi hyvin tarjota myös kehittämisverkoston tulevaisuudessa tarvittavan osaamisen ennakoimiseen.

Anna Kukka
Työympäristöasiantuntija, TtM, ft
Tehy ry

 

Kommentoi

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Todista, että olet ihminen etkä robotti kirjoittamalla kuvan merkit laatikkoon ja paina Enter.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.