Jaa:Jätä yhteystietosi, niin kuulet lisää.
 

Sähköpostiosoitteesi:
 
LÄHETÄ EI KIITOS

 

12.02.2016

Kuntatyön menestyksen avaimia

Kirjoittanut Niilo Hakonen

 

Kuva: Seppo Haavisto 

 

Monikansallisen yrityksen tuore toimitusjohtaja antoi ohjeen: Kun kehitätte yksikkönne toimintaa, soveltakaa alan parhaita käytäntöjä. Missään ei kuitenkaan kerrottu, mitä nuo parhaat käytännöt olisivat - ne piti löytää itse.

1. Kehittämisteot näkyviin

Yksi kuntatyön menestyksen avaimia on juuri inspiroitua toisten vaikuttavista käytännöistä ja ratkaisuista. Esimerkiksi Innokylässä ja nyt myös Kuntekon Tekojen Torilla on mahdollista kertoa vaivattomasti oman työpaikkansa kehittämisteoista ja kokemuksista. Kun kertojia on tarpeeksi, piirtyvät näkyviin myös erilaiset kehittämistavat ja kehittämisen kärki. Joko oma työyhteisönne on Tekojen Torilla?

Vastaavaa mahdollisuutta jakaa omia kokemuksia ei ole yksityisellä sektorilla, jossa yritykset kilpailevat keskenään.

2. Älykäs organisaatio ei lamaannu muutosten edessä

Pentti Sydänmaanlakan älykäs organisaatio tähtää erinomaisuuteen uudistamalla jatkuvasti toimintaansa ja innostavalla työkulttuurillaan. Johto ja päätöksentekijät ovat toiminnan kehittämisen tukena eikä älykäs organisaatio lamaannu muutosten keskellä.

Myös Jari Stenvallin älykäs julkinen organisaatio toimii monimutkaisessa ympäristössä, mutta kykenee silti muodostamaan muutostarpeista konkreettisia tavoitteita. Tavoitteet saadaan myös toteutettua. On luultavaa, että älykästä julkista johtamista ja hyvää toiminnan kehittämistä on Suomessa paljon enemmän kuin edes tiedetään. Ei kuitenkaan niin paljon, kuin sille olisi tarvetta. 

Organisaation johtaminen voi olla myös älytöntä. Osmo Soininvaara nosti vuoden 2015 Lappeenranta-seminaarissa esimerkiksi sen, että siedetään liian pitkään kehnoa toimintaa ja johtamista. Älytön julkinen organisaatio saattaa jatkaa, vaikka vastaava yksityinen yritys olisi mennyt jo ajat sitten nurin tai sen toiminta olisi organisoitu uudestaan.  Sellaisen organisaation tuottavuus on huonoa ja töissä ikävää. 

3. Yhdessä kehittäminen

Entä miten kävi alussa kuvatulle monikansalliselle yritykselle? Sen tulos lähti huimaan nousuun. Yhteisissä kokouksissa yksiköt kertoivat vuorollaan, miten olivat soveltaneet valitsemiaan parhaita käytäntöjä.

Yksi parhaista käytännöistä oli yhdessä kehittäminen: johto, esimiehet, henkilöstö ja palvelunkäyttäjät kehittivät yhdessä. Henkilöstö- ja käyttäjälähtöiselle kehittämisellä on mahdollista saada täysimääräisesti käyttöön koko kuntasektorin osaaminen. Kuntekossa sitä kutsutaan myös yhteistoiminnalliseksi kehittämiseksi. Sitä tarvitaan kunta-alan nykyisessä myllerryksessä ja taloudellisissa paineissa.  

Niilo Hakonen
Johtava työelämän kehittämisen asiantuntija
KT Kuntatyönantajat

 

Kommentoi

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Todista, että olet ihminen etkä robotti kirjoittamalla kuvan merkit laatikkoon ja paina Enter.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.