Jaa:Jätä yhteystietosi, niin kuulet lisää.
 

Sähköpostiosoitteesi:
 
LÄHETÄ EI KIITOS

 

09.09.2016

Kilpailukykyä eurooppalaiseen kuntatyöhön

Kirjoittanut Jorma Palola

 

Olen pitkään harmitellut, että työelämän laadun ja tuloksellisuuden parantaminen ei ole Keski- ja Etelä-Euroopassa havahduttanut julkisen sektorin toimijoita. Kestävää julkista taloutta, laadukkaita julkisia palveluja tavoitellaan kuitenkin varmasti koko EU:n alueella.

Työelämän laatua tukevien toimien tiedetään edistävän innovatiivisuutta ja parantavan tuloksellisuutta. Kehittämistoiminnan voisi siis odottaa voittavan alaa monessa maassa ja monessa organisaatiossa. Suomessa pitkään jatkunut kehittämistoiminta on luonut perustaa Työelämä 2020 -hankkeelle ja Kunteko-ohjelmalle.

Menestys edellyttää yhteistyötä ja -toimintaa

Kun kunta-alan seminaarissa Brysselissä 15 vuotta sitten esiteltiin kunta-alan työelämän kehittämistoimintaa ja kuntien hyviä käytäntöjä, ei komissiosta löytynyt tilaisuuteen ainuttakaan työelämän kehittämistä tuntevaa virkamiestä. Myöskään EU-tason työmarkkinaosapuolilla ei ollut valmiutta ottaa asiaa sosiaalisen vuoropuhelun agendalle. 

Kuntapalvelujen laatu ja kilpailukyky ovat tärkeitä niin palvelujen käyttäjille kuin kuntatyönantajalle ja kunta-alan henkilöstölle. Organisaation - ja työpaikan - menestys on tuottavuutta tukevien osien summa: työhyvinvointia, oikeaa osaamista ja luottamusta, yhteistyötä ja innovatiivisuutta. Yhteistoiminnallisessa kehittämisessä taidamme olla monia eurooppalaisia kuntia edellä.  Suomi on työelämän laadussa Euroopan kärkeä, mutta haasteita riittää - etenkin valmisteilla olevien rakennemuutosten läpi viemisessä.

Suomi ja Pohjoismaat voivat näyttää esimerkkiä työelämän kehittämisessä

Työelämän kehittämistavoite ja sen edistämisestä koituvat tuloksellisuushyödyt eivät ole näkyneet esimerkiksi EU:n työllisyysstrategiassa. Taloudellinen tilanne toimii kuitenkin kannustimena ottaa nämä tavoitteet uudella tavalla tarkasteluun myös muualla EU-maissa. Pohjoismaiset kumppanimme voivat olla kansamme viemässä tätä viestiä, jonka paras tuki on muuttuvan kuntatyön hyvät uudet käytännöt - pienet ja suuret kehittämisteot.

Kuntekon ensimmäiset markkinointi-iskut Eurooppaan on tehty, jatkoa tarvitaan!

Jorma Palola
Neuvottelupäällikkö
KT Kuntatyöantajat

Kirjoittaja on Kuntekon ohjelmaryhmän puheenjohtaja.  

 

Kommentoi

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Todista, että olet ihminen etkä robotti kirjoittamalla kuvan merkit laatikkoon ja paina Enter.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.