Jaa:Jätä yhteystietosi, niin kuulet lisää.
 

Sähköpostiosoitteesi:
 
LÄHETÄ EI KIITOS

 

10.05.2017

Kiire kesytetään kehittämällä

Kirjoittanut Marko Heikkinen

 

Ministeritkin sen tietää, kiire ei lähde käskemällä. Hallituskauden alussa päätettiin vähentää väkeä ja seurauksena oli työuupumusta, sairauslomia ja lopulta puolivälissä resurssien palauttaminen entiselleen eli rekrytoitiin 3 uutta ministeriä. Sehän on 21 %:n lisäys ja luulenpa että kunta-alalla oltaisiin oikein tyytyväisiä pikkuisen pienempäänkin työvoiman määrän kasvuun siellä, missä aika ei tunnu millään riittävän.

Itse tein muinoin työtä, jossa oli tarpeeseen nähden liian vähän asiakaspaikkoja (viisaat STM:ssä olivat näin huomanneet). No, meidän isot pojat ja tytöt ratkaisivat asian niin, että pistettiin pari yksikköä kiinni ja päätettiin muuttaa meidän yksikön toiminta täysin erilaiseksi. Upea ja tarpeellinen uudistus sinänsä, mutta mahdoton toteuttaa ilman kaaosta ja vuosien hankaluuksia. Muutosta tehtiin samaan aikaan asiakasmäärän räjähtäessä käsiin, meillä oli pahimmillaan täyttöasteena 154%. Mentiin ns. ”perse edellä puuhun”; eipä oikein meinannut kehittämisintoa irrota.

Kehittämiseen tarvitaan resursseja

Henkilöstön mielestä fiksumpaa olisi ollut lisätä resurssia tilapäisesti tai ainakin tehdä yhdessä suunnitellen muutos rauhassa ja hallitusti ja vasta sitten leikata resursseja. Työn hedelmistä olisi päästy nauttimaan nopeammin, ilman uupumisia ja työpaikan vaihdoksia.

Onpa hyvä, että Kuntekossa on perusteilla Kiire ja työjonot kuriin kuntatyössä -kehittämisverkosto. Siitä löytyy oikeaa asennetta toiminnan kehittämiseen työntekijälähtöisesti ja asiakkaita kuulleen. Lisäksi Tekojen Torilta löytyy jo monta hyvää esimerkkiä kiireen kesyttämisestä ja ajan säästymisestä asiakastyöhön.

Niin se vaan menee, että ensin kynnetään pelto, sitten kylvetään siemen, vasta syksyllä korjataan satoa ja eletään sitten tuotolla seuraava vuosi. Osalla viljelysalaa voidaan tehdä kokeiluja ja jos onnistuvat, niillä mennään seuraava vuosi. Jos eivät onnistu, kokeillaan seuraavalla kerralla jotain muuta. Yhden kortin varaan jättäminen on liian riskialtista, jos pelissä on koko elämä.

Lisäarvoa toimintaan saadaan sitä mukaa kun kehitetään, ei ennen sitä.

Yhdessä olemme enemmän!

Marko Heikkinen
työmarkkina-asiamies
Jyty ry

 

Kommentoi

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Todista, että olet ihminen etkä robotti kirjoittamalla kuvan merkit laatikkoon ja paina Enter.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.