Jaa:Jätä yhteystietosi, niin kuulet lisää.
 

Sähköpostiosoitteesi:
 
LÄHETÄ EI KIITOS

 

11.12.2016

Hämmentäviä kokemuksia

Kirjoittanut Minna Holm

 

Teatterisalin ovet aukeavat yleisölle: sisällä on pilkkopimeää, sakea teatterisavu leijuu niin näyttämöllä kuin katsomossakin, paikannäyttäjien taskulamput heijastavat yksittäistä valokeilaa katsojien etsiessä hämmentyneinä omia paikkojaan.

Hämmennystä ja sanatonta viestintää

Katsomon täytyttyä yleisö istuu edelleen hämmentyneenä: taustamusiikin soidessa sanaton näyttelijä istuu paikoillaan maskeeraajan tehdessä meikkiä hänelle. Määrittelemättömän ajan kuluttua odotus palkitaan, ja näytelmän dialogi lähtee soljumaan. Kyseessä on Willensaunan ”Just filming”, Kristian Smedsin ohjaus, jossa käsitellään – niin mitä? Miehen ja naisen välistä suhdetta, teatteria, yhteiskuntaa, elokuvia: kuka mitäkin haluaa painopisteeksi poimia. Kielenä käytettiin ”broken finnish, broken english”, mutta itseeni teki lähtemättömän vaikutuksen näytelmään sisältynyt sanaton viestintä.

Sanattoman viestinnän merkitys korostuu silloin, jos ollaan eri mieltä tai muuten vain hämmennyksissä erinäisten muutosten keskellä. Pienet katseet ja eleet, näyttämömiesten tarmokas ohjailu tilanteesta toiseen – sanaakaan sanomatta näyttelijät mukautuivat lavasteiden ja rekvisiitan muutoksiin. Katsojan annettua itselleen luvan olla miettimättä juonta ja tarinaa, eläytyä hetkien tunnelmiin, puolitoista tuntia tuntui kovin lyhyeltä ajalta. 

Työelämän muutokset hämmentävät

Vastaavanlaista hämmennystä kokee väistämättä myös työelämässä: mistä nämä tavoitteet tulevat, mitkä ovat parhaat toimintatavat lähteä kehittämään omaa työtä, omaa organisaatioita, miten vastata asiakkaiden tarpeisiin, miten jaksaa muutosten keskellä – lista on loputon. Varsinkin valmisteilla oleva sote- ja maakuntauudistus on omiaan aiheuttamaan samankaltaista hämärässä hapuilun tunnetta.

Kunteko tukee

Uudistuksen tavoitteet on linjattu, mutta ratkaisumalleja ei vielä suoranaisesti ole tarjolla. Kuntakentässä on viimeisten vuosien aikana tehty lukemattomia uudistuksia ja organisaatioiden yhteensovittamisia, mutta tuleva mittakaava on suuruudeltaan ennen kokematonta. Nyt on hyvä aika lähteä etsimään jo olemassa olevia hyviä käytäntöjä, vertaistukea, sparrausta, koulutusta – kaikkea tätä on tarjolla KUNTEKO-ohjelman kautta.

Tuleva joulunaika toivottavasti suo itse kullekin pienen hengähdystauon työasioista, mutta vielä ehtii käydä levittämässä hyviä käytäntöjä Tekojen torilla, tai etsimässä itselleen ja työyhteisölleen sopivia kehittämisideoita muiden organisaatioiden kokemuksia hyödyntäen.

Hyvää loppuvuotta ja menestyksestä tulevaa vuotta 2017!

Minna Holm
Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry

 

Kommentoi

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
Todista, että olet ihminen etkä robotti kirjoittamalla kuvan merkit laatikkoon ja paina Enter.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.