"Kuntekon matkassa" -juttusarja alkaa: Jämsässä digivauhti jatkuu. Seuraavaksi robotit!

 

Tässä Kuntekon matkassa -juttusarjassa palataan viime vuosien Kunteko-kuntiin. Mitä heille kuuluu nyt ja miten kehittäminen on edennyt?

Haastattelut toteuttivat Tamora Oy:n Muutosmuotoilijat Paula Jaakkola ja Ilkka Holopainen. Juttusarjan aloittaa Jämsän kaupunki, ateria-, puhtaus ja tekstiilipalveluiden liikelaitos.

 

Seuraavaksi robotit

Jämsän kaupungin ateria-, puhtaus ja tekstiilipalveluiden liikelaitoksella kuuluu jokaisen laitoshuoltajan työvarustukseen tabletti. Tableteista on tullut reilun kahden vuoden aikana erottamaton osa työtä.

Vuoden 2015 joulukahveilla taisi moni hieraista korviaan, kun liikelaitosjohtaja Mervi Västinen väläytti tuoreen ajatuksen: kahden vuoden päästä koko henkilöstö osaa käyttää työnsä apuna tablettia.

Kaksi vuotta myöhemmin tabletti todellakin kuului 130 laitoshuolto-osaajan varusteisiin ja sitä osataan käyttää yhä sutjakammin. ”Jokainen työ vaatii hyvät välineet. Toimivat välineet osoittavat myös arvostusta henkilöstöä kohtaan”, Västinen toteaa. Tabletti on ollut alusta alkaen halukkailla käytössä myös vapaa-ajalla, jotta laite tulisi mahdollisimman tutuksi.

Järjestelmällisesti eteenpäin

Hyödyntämisen tapoja on suunniteltu yhteistyössä esimiesten ja kehittämisestä innostuneen henkilöstön kanssa. Koulutus ja sparraus ovat olleet tärkeässä roolissa alusta alkaen ja eteneminen järjestelmällistä. Henkilöstön valmiudet olivat alkujaan vaihtelevia: moni ei ollut koskaan pitänyt käsissään tablettia.

Västinen kiittelee Kuntekon innostavaa kannustusta ja rahallista tukea projektille. Jämsässä varattiin myös omaa rahoitusta lisäkoulutusta varten. Kaikkiaan rahallinen investointi ei ollut suuri; tabletit liisattiin, jolloin niiden kulu jakautuu usealle vuodelle.

Tärkein saavutettu hyöty on tiedon kulun parantuminen. Henkilöstön hyppysissä ajasta ja paikasta riippumatta ovat intranetin tiedotteet, matkalaskut ja poissaoloilmoitukset. Whatsapp-ryhmien kautta viestitään vaikkapa siitä, että koulun ruokalaan tarvitaan kiireesti lisää ruokaa: ruokapalvelu näkee infotaulullaan pyynnön heti ja ryhtyy toimeen. Kameran avulla voi välittää esimerkiksi tilojen kuntoon liittyvä tietoa. Skypeä otetaan käyttöön helpottamaan kokousten järjestämistä.

Puhelimessa jonottaminen tai sopivan tietokoneen metsästys viestimistä varten ovat jääneet monelta osin historiaan.

Digivauhti jatkuu

Kehittämisen nälkä tuli jäädäkseen. Kesän kynnyksellä Jämsästä lähdetään pääkaupunkiin tutustumaan robotiikan mahdollisuuksiin laitoshuollossa. Robotit voisivat olla omiaan helpottamaan työn raskaita osia, esimerkiksi salien ja käytävien siistimistä, ja myös keittiöpuolelle niistä voisi olla apua.

Västinen tunnistaa pelkojakin, joita robottien tuloon voisi liittyä. ”Joku voi pohtia, meneekö työpaikka.” Robotit eivät kuitenkaan työskentele itsekseen, vaan niitä pitää valvoa. Raskaimpien töiden antaminen roboteille voi auttaa myös työssä jaksamista.

Ihan huomenna robotit eivät kuitenkaan ovelle koputtele. ”Myös tämä on useamman vuoden prosessi”, Västinen arvioi.

Kehittämään ja jakamaan

Pieniäkin arjen työtä helpottavia uudistuksia kannattaa jakaa, Västinen pohtii. Helposti vähätellään omaa tekemistä. Kuitenkin erilaiset jokapäiväistä työtä helpottavat parannukset voivat innostaa muitakin kehittämään ja kokeilemaan.

 

Jämsä Tekojen Torilla:

Digiloikkaus ateria-, puhtaus- ja tekstiilipalveluilla

Jämsäläinen hyvän työn malli - työhyvinvoinnin ja työsuojelun toimintaohjelma

Tulevaisuuden toimistopalvelut topakasti tiimimallilla