KunTeko digibrunssilla Kokkolassa

KunTekon tiimi sai 23. huhtikuuta kunnian matkata Kokkolaan eKeski-Pohjanmaa-hankkeen projektipäällikön Heidi Luomalan kutsumana. Tapasimme Keski-Pohjanmaan kuntien ja kuntayhtymien edustajia, joilta saimme kuulla, missä vaiheessa palvelujen sähköistäminen on sekä millaisia haasteita digityössä on. Oli ilo kuulla, että KunTekon palveluista voisi olla apua kehittämistyöhön.

eKeski-Pohjanmaa -hanke toimii alueen kuntien ja kuntayhtymien tukena digitalisaatiossa. Hankkeessa kehitetään Keski-Pohjanmaalle sähköisiä ja etäasiointipalveluja edistämällä digitalisaatiota sekä osaamista kunnallisissa ja julkisissa palveluissa. eKeski-Pohjanmaan tavoitteena on taata vaivaton asiointi ajasta ja paikasta riippumatta, uudistaa alueen lähipalveluja sekä parantaa alueen asiantuntijoiden osaamista sähköisten palvelujen järjestämisessä.

 

Projektipäällikkö Heidi Luomala kertoi, että kartoitus Keski-Pohjanmaan kuntien nykytilanteesta on jo tehty, joten seuraavaksi pitäisi päästä suunnittelemaan ja pilotoimaan uusia toimintamalleja. Paljon on jo laitettu alulle tai saatu valmiiksi, kuten esimerkiksi Soiten OireApu eli sähköinen hoidontarpeen arviointi. Hoitoon hakeutuvan ei siis tarvitse välttämättä soittaa terveysneuvontaan, vaan hän voi kartoittaa hoidontarpeensa verkossa, jonka jälkeen häneen ollaan yhteydessä sopivan palvelun tarjoamiseksi, kertoi Soiten palvelualuejohtaja Annika Ollikainen. Aika kätevää!

Etäyhteyden päästä brunssille osallistuneet Kaustisen ja Toholammin kuntien it-asiantuntijat niin ikään kertoivat, että kunnissa on paljon meneillään. O365-palveluita ollaan ottamassa käyttöön, kokoukset siirtyvät sähköisiksi ja esimerkiksi puhelinsovelluksia on kehitteillä. Esimerkkinä kuntien välisestä yhteistyöstä toiminnan tehostamiseksi on kolmen kunnan sopimus TAHE-prosessien keskittämisestä samaan järjestelmään. Yhdessä tekeminen koettiin muutoinkin hedelmälliseksi, kunhan tekemisen kohde ja yhteinen suunta ovat selkeät.

Pohdimme KunTeko-tiimissä, että olisipa hienoa saada näitä esimerkkejä Tekojen Torille! Soiten osalta palvelualuejohtaja Annika Ollikainen niitä meille onneksi lupailikin. Jäämme odottelemaan innolla.

Kaiken kaikkiaan keskusteluissa nousi esille, että digitalisaatio ja palveluiden asiakaslähtöisyys ovat monen kunnan strategiassa, mutta tiemerkit ja konkreettiset toimenpiteet saattavat vielä uupua. Nyt siis rohkeasti niitä tekemään, innosti eKeski-Pohjanmaan hankkeen projektipäällikkö Heidi Luomala.

Pohdimme, miten Kunteko voisi tukea ja innostaa mukana olevia kuntaorganisaatioita. Todettiin, että haasteisiin on useita ratkaisuja, ja että eri kuntia kiinnostivat hiukan erilaiset toteutukset teemasta riippuen. KunTekolta toivottiin innostajaa digityöhön muun muassa sparrauksen muodossa. Samoin keskustelussa vilahtelivat niin lean kuin palvelumuotoilukin, joita molempia on toivottu KunTekon palvelutarjottimelle. Ainakin palvelumuotoilun osalta toive toteutuu jo tänä keväänä, kun kolmen webinaarin sarja käynnistyy. Jatkoa seuraa syksyllä työpajojen muodossa, joihin kukin organisaatio voi hakea oman ideansa kanssa.

 

KunTeko kiittää! Oli hienoa päästä piipahtamaan Kokkolassa työelämäbrunssilla. Vaikka usein käytämme etäyhteyksiä, niin tällä kertaa oli hienoa hypätä VR:n kyytiin ja antaa junan kuljettaa meidät Kokkolaan. Ihmisten kohtaaminen ja keskustelut inspiroivat aina. Pohdintaa jatketaan Skypen välityksellä. Katsotaan, minne raiteet meidät ensi kerralla kuljettavat. Ehkäpä teille?

 

e-Keski-Pohjanmaa on Keski-Pohjanmaan liiton EAKR-rahoitteinen hanke, jonka toiminta-aika on 1.12.2016-31.12.2018. Toteuttajina ovat Kaustisen seutukunta ja Soite.

Kirjoittanut ja kuvannut Maija Ruoho.