Jaa:Jätä yhteystietosi, niin kuulet lisää.
 

Sähköpostiosoitteesi:
 
LÄHETÄ EI KIITOS

 

Usein kysytyt kysymykset

Kokoamme tälle sivulle yleisimpiä Kuntekoon liitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Mikäli et löydä sivulta tarvitsemaasi tietoa, lähetä kysymyksesi meille sähköpostitse kunteko[a]kt.fi

1. Miten voimme osallistua KunTeko 2020 -ohjelmaan?

Kunteko on tarkoitettu kuntaorganisaatioiden kehittämistyön tueksi. Kunnat, kuntayhtymät ja kuntaomisteiset yhtiöt tai niiden osat voivat osallistua Kuntekoon monella eri tavalla:

1. Tilaamalla ohjelman uutiskirjeen.
2. Seuraamalla Kuntekoa Facebookissa ja Twitterissä.
3. Käsittelemällä Kuntekoa esimerkiksi yhteistoimintaelimessä.
4. Nimeämällä Kunteko-yhteyshenkilön/t.
5. Kertomalla oman työyhteisönsä kehittämisestä Tekojen Torilla.
6. Hakemalla Kuntekon palveluja ja osallistumalla toimenpiteisiin.
7. Osallistumalla palvelujen suunnitteluun (kehittämisverkostot).

Osallistumisen taso voi vaihdella ohjelman aikana. Osallistuminen ja yhteyshenkilön nimeäminen ei edellytä organisaatiossa virallista päätöstä. 

2. Kuinka paljon Kuntekoon osallistuminen maksaa?

Kuntekoon osallistuminen on pääosin ilmaista ja vaatii osallistujilta lähinnä työpanosta. Työpanos riippuu siitä, kuinka monessa Kuntekon toimenpiteessä on mukana. Esimerkiksi kehittämistekojen ilmoittaminen Tekojen Torilla ei vaadi paljon työaikaa, mutta sparraukseen osallistuminen edellyttää valmistautumista ja aktiivista osallistumista useammalta henkilöltä.

Kuntekon tarjoamista palveluista maksullisia ovat:

- Sisäisten kehittäjien koulutus: 50–131€/osallistuja/koulutus (sis. ALV).
- Kehittämisverkostot kokoamisvaiheen jälkeen. Kustannukset muodostuvat kehittämisverkoston vetäjän (asiantuntijan) palkkioista ja ne jaetaan osallistuvien 4-10 kuntaorganisaation kesken.

3. Miten Kuntekon palveluihin haetaan?

Kuntekon palveluihin haetaan sähköisesti kunkin palvelun omien alavisivujen kautta. Katso: sparraussisäisten kehittäjien koulutus, kehittämisverkostot ja oppimisverkostot.

4. Mitä Kunteko-yhteyshenkilö tekee?

Kuntia ja kuntayhtymiä on pyydetty nimeämään Kunteko-yhteyshenkilö. Yhteyshenkilön tehtävänä on:

- seurata Kunteko-ohjelman etenemistä
- olla tietoinen ohjelman tarjoamista palveluista ja yhteistyömahdollisuuksista
- välittää Kuntekolle tietoa oman organisaation kehittämistoimenpiteistä ja -tarpeista
- toimia tiedonvälittäjänä oman organisaation sisällä.

Tehtävää ei ole tarkoitettu aikaa vieväksi. Yhteyshenkilöitä voi olla samassa organisaatiossa useampia esimerkiksi eri toimialoilta. Mikäli yhteyshenkilöä ei ole vielä nimetty tai heitä halutaan nimetä lisää, se käy helposti tämän linkin kautta.

Yhteyshenkilöt saavat automaattisesti Kuntekon uutiskirjeen ja lisäksi heille lähetetään tarpeen mukaan yhteyshenkilökirjeitä:

Yhteyshenkilökirje 1/2017
Yhteyshenkilökirje 2/2016
Yhteyshenkilökirje 1/2016
Yhteyshenkilökirje 1/2015

5. Mikä on Tekojen Tori ja miten se toimii?

Tekojen Tori on Kuntekon sydän, areena, jossa voi kertoa, mitä omassa kunnassa tai työyhteisössä on saavutettu kehittämällä (kerro kehittämisteko). Siellä voi myös lukea (hae tekoja eri tavoin) ja vinkata (vinkkaa teko) muiden hyvistä työelämän kehittämiseen liittyvistä käytännöistä.

Tekojen Tori on tarkoitettu kaikenlaisille kuntaorganisaatioille. Kehittämisteon kannattaa ilmoittaa teon parhaiten tunteva tai hänen vastuuttamansa henkilö. 

Tekojen Torilla kuntaorganisaatiot saavat valtakunnallista näkyvyyttä sekä hyvää ja positiivista mainetta. Tekojen Torilta parhaat käytännöt ja vaikuttavat kehittämisteot leviävät yli kunta- ja toimialarajojen.

Katso Tekojen Tori -video.

6. Miten pääsee Kunteko-kunnaksi tai -kuntayhtymäksi?

Kunta tai kuntayhtymä voi tehdä erillisen päätöksen siitä, että he ryhtyvät Kunteko-kunnaksi tai -kuntayhtymäksi. Ryhtymällä Kunteko-kunnaksi/kuntayhtymäksi organisaatio saa ohjelman kautta valtakunnallista näkyvyyttä ja halutessaan käyttöönsä Kunteko-bannerin. Bannerin voi julkaista omilla nettisivuillaan. Kunteko-kunnaksi/kuntayhtymäksi pääseminen edellyttää, että:

- asiasta on tehty erillinen päätös ja siitä on ilmoitettu Kuntekon ohjelmahenkilöstölle
- Kuntekosta on keskusteltu vähintään johtoryhmässä tai yhteistyötoimikunnassa
- on nimetty Kunteko-yhteyshenkilö/t
- kunta tai kuntayhtymä on mukana Tekojen Torilla vähintään viidellä kertomuksella
- Kunteko voi liittää kunnan tai kuntayhtymän Kunteko-kuntien listaan, joka on julkinen ja julkaistaan tällä sivustolla.

7. Mitä on työelämän kehittäminen kunta-alalla?

Kunnissa ja kuntayhtymissä työpaikkojen kehittäjiä ovat kaikki: johtajat, esimiehet, luottamusmiehet, työsuojeluvaltuutetut, työntekijät, toimihenkilöt, virkamiehet jne. Kehittäminen tarkoittaa sitä, että uskaltaa tehdä jonkin asian toisin kuin ennen, vähän paremmin tai toisella tavalla.

Osana Kunteko-ohjelmaa on julkaistu Hyvästä parempi -kehittämisopas, jossa kerrotaan, mitä työelämän kehittäminen on kuntatyöpaikoilla ja miksi sitä tarvitaan juuri nyt, keskellä kunta-alan suuria uudistuksia ja taloudellisia vaikeuksia. Oppaan jokaisessa luvussa esitellään ainakin yksi konkreettinen kehittämisteko, jota voi kokeilla myös omalla työpaikalla.

Opasta voi ostaa Työturvallisuuskeskuksen verkkosivuilta tai lukea sen voi lukea sähköisenä tästä.